WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Printers, HDDs, USB/eSATA drives, 3rd-party programs

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby johnripper » Sat Oct 12, 2013 3:23 am

**.

I see about 10 load-unload cycles/hour with the WD40EFRX drives in RAID 1 configuration on a small device TS-259 Pro+/QTS 4.0.2 when the device is idle.

Drives are
Type: WD40EFRX-68WT0N0
Firmware: 80.00A80
Build date: 27.08.2013 and 05.09.2013

I will open a ticket with WD support tomorrow.
johnripper
Been there, done that
 
Posts: 638
Joined: Sun Aug 14, 2011 5:13 am
NAS Model: TS-559 Pro II

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby TheRooster2000 » Sat Oct 12, 2013 3:49 am

johnripper wrote:(...) I will open a ticket with WD support tomorrow.

Okay, cool. I appreciate that!

Maybe this is somehow related to issues that some users report here. QNAP seems to be aware of that and released a new beta 4.0.5 here. But unfortunately the beta did not seem to help [click!] :'

Christian
Last edited by TheRooster2000 on Sat Oct 12, 2013 4:03 am, edited 2 times in total.
Mediacenter => QNAP TS-869 Pro // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD40EFRX red // RAID5
Backupcenter => QNAP TS-869L // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD30EFRX red // RAID5
User avatar
TheRooster2000
Easy as a breeze
 
Posts: 336
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:12 am
Location: Germany, NDS
NAS Model: TS-x69 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby johnripper » Sat Oct 12, 2013 3:59 am

Logged a ticket with WD already.

No sure if this is related.
Also I'm running a TS-259 Pro+ what cant use the SMB fw.

I'll wait until WD reply and think about upgrading the other devices. Currently have a bunch of RED disk that cant be used.
johnripper
Been there, done that
 
Posts: 638
Joined: Sun Aug 14, 2011 5:13 am
NAS Model: TS-559 Pro II

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby TheRooster2000 » Sat Oct 12, 2013 4:05 am

johnripper wrote:(...) Currently have a bunch of RED disk that cant be used.

Same here. Six WD40EFRX Reds here on hold for my 869 Pro...

johnripper wrote:Logged a ticket with WD already (...)
I'll wait until WD reply (...)

Please keep us informed about WD's response to this!
I hope they soon will release a firmware upgrade for the WD40EFRX reds :S
Mediacenter => QNAP TS-869 Pro // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD40EFRX red // RAID5
Backupcenter => QNAP TS-869L // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD30EFRX red // RAID5
User avatar
TheRooster2000
Easy as a breeze
 
Posts: 336
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:12 am
Location: Germany, NDS
NAS Model: TS-x69 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby johnripper » Sun Oct 13, 2013 8:40 pm

Yepp I will. Guess it will be mid of next week for them to come back.

Did you try to replace one disk on your 869?
johnripper
Been there, done that
 
Posts: 638
Joined: Sun Aug 14, 2011 5:13 am
NAS Model: TS-559 Pro II

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby TheRooster2000 » Sun Oct 13, 2013 10:36 pm

No, I didn't replace one yet. I'll keep all my six WD40EFRX Reds in their original wrapping for now. So I could potentially return them to the vendor if they can't be used in my QNAP :S
Mediacenter => QNAP TS-869 Pro // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD40EFRX red // RAID5
Backupcenter => QNAP TS-869L // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD30EFRX red // RAID5
User avatar
TheRooster2000
Easy as a breeze
 
Posts: 336
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:12 am
Location: Germany, NDS
NAS Model: TS-x69 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby TheRooster2000 » Sat Oct 19, 2013 5:35 am

johnripper wrote:Yepp I will. Guess it will be mid of next week (...)

Hi johnripper,

did you already receive a reply from WD?

Just to keep you all informed:
Another user in the German forum has the same issue with his WD40EFRX Reds. His drives show about 50.000 LCCs within only 250 hours! Those drives are killing themselves in a NAS system with Linux OS...!! :shock:

I hope WD will release a fixed firmware for those drives ASAP. Otherwise the WD40EFRX Reds are unusable! Weird!

Christian
Mediacenter => QNAP TS-869 Pro // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD40EFRX red // RAID5
Backupcenter => QNAP TS-869L // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD30EFRX red // RAID5
User avatar
TheRooster2000
Easy as a breeze
 
Posts: 336
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:12 am
Location: Germany, NDS
NAS Model: TS-x69 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby johnripper » Tue Oct 22, 2013 4:24 am

Sorry for late reply. I did publish some Information on the german QNAP Forum but they decided to play some funny games.

So here is the first reply from WD on this:
Code: Select all
Dear xxxxxxxxxxxxxxx,
Thank you for contacting Western Digital Customer Support. We would like to apologise for the time it took for us to reply to your email.

If I understand you correctly, you are worried about growing Load_Cycle_Count of your WD Red drive.

Thank you for your feedback we are aware of this. Please note that WD40EFRX has not been tested with QNAP TS-259 Pro+ or QNAP TS-559 Pro II and is officially not on the compatibility list:
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=810

I also would like to mention, that WD puts our products through extensive Functional Integrity Testing (F.I.T) prior to any product launch. This testing ensures our products consistently meet the highest quality and reliability standards of the WD brand.

I hope this information resolves your issue if the issue is not resolved and you require further assistance, please reply.

Sincerely,
xxxxxxxxxxx
Western Digital Service and Support

Need more help? Visit http://support.wdc.com


My reply to this requesting further information on this issue (that they are aware of as my understanding) there is NO reply.

Currently I don't have any free device I can test the devices with.
johnripper
Been there, done that
 
Posts: 638
Joined: Sun Aug 14, 2011 5:13 am
NAS Model: TS-559 Pro II

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby JohnnyBG » Tue Oct 22, 2013 5:06 pm

Sadly this is TRUE

I had over 500 Load_Cycle_Count cycles in the 12 hours after i finished loading it from the 3tb red via esata and installing. I have now reverted back to the 3tb drive which still shows zero (0) cycles and boxed the 4tb red drive to await a WD firmware update.

My fault i guess as it is not on the compatibility list at WD as stated above.

JBG

TS-119
3.7.1 Build 20120615
JohnnyBG
New here
 
Posts: 2
Joined: Mon Apr 07, 2008 9:09 am
NAS Model: TS-x19P II

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby Briain » Tue Oct 22, 2013 7:12 pm

johnripper wrote:Sorry for late reply. I did publish some Information on the german QNAP Forum but they decided to play some funny games.

So here is the first reply from WD on this:
Code: Select all
Dear xxxxxxxxxxxxxxx,
Thank you for contacting Western Digital Customer Support. We would like to apologise for the time it took for us to reply to your email.

If I understand you correctly, you are worried about growing Load_Cycle_Count of your WD Red drive.

Thank you for your feedback we are aware of this. Please note that WD40EFRX has not been tested with QNAP TS-259 Pro+ or QNAP TS-559 Pro II and is officially not on the compatibility list:
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=810

I also would like to mention, that WD puts our products through extensive Functional Integrity Testing (F.I.T) prior to any product launch. This testing ensures our products consistently meet the highest quality and reliability standards of the WD brand.

I hope this information resolves your issue if the issue is not resolved and you require further assistance, please reply.

Sincerely,
xxxxxxxxxxx
Western Digital Service and Support

Need more help? Visit http://support.wdc.com


My reply to this requesting further information on this issue (that they are aware of as my understanding) there is NO reply.

Currently I don't have any free device I can test the devices with.


Hi

I've just looked and it would appear that the WD40EFRX (Red) is on the TS-559 Pro II compatibility list, so unless I'm missing something, the WD statement would appear to be incorrect (I've just looked at the TS-259 Pro + and it only has 2.5" drive options listed in the drop down selection menu).

Bri
User avatar
Briain
Experience counts
 
Posts: 1262
Joined: Tue Apr 20, 2010 11:56 pm
Location: Edinburgh (Scotland)
NAS Model: TS-659 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby schumaku » Tue Oct 22, 2013 7:25 pm

JohnnyBG wrote:My fault i guess as it is not on the compatibility list at WD as stated above.
Pretty much unlikely - as all NAS models share very similar firmware.

JohnnyBG wrote:TS-119 3.7.1 Build 20120615
Doubt it will change anything on the LCC (as it happens on "supported" NAS, too...) but I hope you are aware that at the time your firmware was built, there were no WD Red available at all.
User avatar
schumaku
Guru
 
Posts: 30456
Joined: Mon Jan 21, 2008 4:41 pm
Location: Kloten (Zurich), Switzerland -- Skype: schumaku
NAS Model: TS-x79 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby TheRooster2000 » Wed Oct 23, 2013 12:24 am

JohnnyBG wrote:(...) boxed the 4tb red drive to await a WD firmware update (...)

Same here. I'll keep my fingers crossed, that WD will release a FW update for the WD40EFRX Reds at all to fix this issue! :S

schumaku wrote:(...) Pretty much unlikely - as all NAS models share very similar firmware (...) Doubt it will change anything on the LCC (as it happens on "supported" NAS, too...) but I hope you are aware that at the time your firmware was built, there were no WD Red available at all.

As far as I know the LCC issue is not related to the firmware or NAS model at all. It even happens if those drives are connected to a standard PC. So it could only be solved by a revised HDD firmware...
Mediacenter => QNAP TS-869 Pro // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD40EFRX red // RAID5
Backupcenter => QNAP TS-869L // 3GB RAM // QTS 4.1.0 build 20140612 // WD30EFRX red // RAID5
User avatar
TheRooster2000
Easy as a breeze
 
Posts: 336
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:12 am
Location: Germany, NDS
NAS Model: TS-x69 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby johnripper » Wed Oct 23, 2013 4:08 am

@All:
Everybody with this issue PLEASE open a ticket with WD as WD refused to assist on this.

@Brian:
1/WD is referring to its own compatibly list not on the QNAP list.
2/Not sure about your source, but TS-259 Pro+ has 3.5'' drive options.

@schumaku:
Pretty sure this is a WD issue not a QNAP issue as this does not happen on WD30EFRX drives and other user report the issue this with other devise (Windows PC), too.

Currently about 200 LC/day.
johnripper
Been there, done that
 
Posts: 638
Joined: Sun Aug 14, 2011 5:13 am
NAS Model: TS-559 Pro II

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby Briain » Wed Oct 23, 2013 4:53 am

johnripper wrote:@All:
@Brian:
1/WD is referring to its own compatibly list not on the QNAP list.
2/Not sure about your source, but TS-259 Pro+ has 3.5'' drive options.


Hi

In both cases, I was referring to the Qnap lists by navigating to http://www.qnap.com -> Archive -> NAS model. I'm not sure why the 259 Pro+ only has 2.5" disk options on the 'drop down' selection list, but that's how it currently looks to be (on my iPad).

As alluded to in other posts, I can't see why it would be so different between Qnap models as I'd have though that aspect of the Qnap firmwares will be broadly similar across models. My post was just highlighting that it is on the Qnap compatibility list for the TS-559 Pro II and that the TS-259 Pro+ compatibility list currently seems to only show 2.5" drives; most odd.

Bri :)
User avatar
Briain
Experience counts
 
Posts: 1262
Joined: Tue Apr 20, 2010 11:56 pm
Location: Edinburgh (Scotland)
NAS Model: TS-659 Pro

Re: WD40EFRX - LoadCycleCount issue is back?!

Postby johnripper » Thu Oct 24, 2013 1:26 am

johnripper
Been there, done that
 
Posts: 638
Joined: Sun Aug 14, 2011 5:13 am
NAS Model: TS-559 Pro II

Next

Return to Hardware & Software Compatibility

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests