expanding iSCSI volume

Discussion on setting up QNAP NAS products.
User avatar
Yeroon
Getting the hang of things
Posts: 80
Joined: Wed Sep 09, 2009 6:40 pm

expanding iSCSI volume

Post by Yeroon » Wed Sep 09, 2009 6:57 pm

On my new QNAP i'm playing around to get used to it possibilities. For now i equipped it with only 1 400GB Harddisk to start with.

i created an iSCSI volume of 100GB on my TS509pro. It works fine, i can access it with Windows XP.
Now i like to expand the size of this volume with 50GB without losing or moving any data on it. I've still diskspace left.
I was wondering if this is possible with my current firmware (Current firmware version: 3.1.1 Build 0815T), because i can't find an option to do this. Or is this simply impossible on a QNAP device?

(at work we have a EMC SAN and we can extend LUN's very easily.)
Rats live on no evil star
TS-509 - FW 3.4.0 Build 0212T- 2x2Gb Kingston KVR667D2S5K2

QNAPFrances

Re: expanding iSCSI volume

Post by QNAPFrances » Wed Sep 09, 2009 7:59 pm

Hi Yeroon,

i like to expand the size of this volume with 50GB without losing or moving any data on it. I've still diskspace left.
I was wondering if this is possible


This function is not supported right now but will be added in the future.

BR,
Frances

User avatar
Yeroon
Getting the hang of things
Posts: 80
Joined: Wed Sep 09, 2009 6:40 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by Yeroon » Thu Sep 10, 2009 12:07 am

Thanks for answering my question. I will look forward to this feature.
Rats live on no evil star
TS-509 - FW 3.4.0 Build 0212T- 2x2Gb Kingston KVR667D2S5K2

User avatar
Yeroon
Getting the hang of things
Posts: 80
Joined: Wed Sep 09, 2009 6:40 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by Yeroon » Fri Dec 04, 2009 12:13 am

will this functionality be included in the 3.2.0 firmware?
Rats live on no evil star
TS-509 - FW 3.4.0 Build 0212T- 2x2Gb Kingston KVR667D2S5K2

User avatar
QNAPJason
QNAP Staff
Posts: 5391
Joined: Thu May 21, 2009 2:14 pm
Location: Taipei

Re: expanding iSCSI volume

Post by QNAPJason » Fri Dec 04, 2009 3:05 pm

Hi Yeroon,
iSCSI LUN size expansion is not supported in the 3.2 firmware.

Mountainman
New here
Posts: 2
Joined: Fri Jan 22, 2010 5:50 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by Mountainman » Fri Jan 22, 2010 5:54 pm

When will it be supported ????

This feature is very essential to me...

Yumiya
First post
Posts: 1
Joined: Mon Feb 01, 2010 1:54 am

Re: expanding iSCSI volume

Post by Yumiya » Mon Feb 01, 2010 2:20 am

I have a TS-809U-RP on Firmware version 3.2.2 Build 0128T. I created some LUN's. When I attempted to resize the LUN regardless if it was a thin provisioned LUN or instant allocation the slide bar for resizing the LUN is grayed out. If I understand this thread this feature is not supported so it has been disabled? Am I understanding what you are saying correct? This is a very important feature to my company also. Is there any ETA on ISCSI LUN expansion? Any talk of adding the ability to change a LUN from thin provisioned to instant allocation and the opposite? This is a handy feature to have for many reasons.

Mountainman
New here
Posts: 2
Joined: Fri Jan 22, 2010 5:50 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by Mountainman » Thu Jul 22, 2010 6:43 pm

Are there any news on this topic ?????

Otherwise I will concider another vendor for my new NAS box.

User avatar
rvandewa
New here
Posts: 7
Joined: Thu Jul 29, 2010 9:45 pm
Location: Texas, United States

Re: expanding iSCSI volume

Post by rvandewa » Wed Aug 04, 2010 10:23 pm

Yes, what is the ETA for this feature? Or is this feature still even being considered for future updates?

User avatar
QNAPJason
QNAP Staff
Posts: 5391
Joined: Thu May 21, 2009 2:14 pm
Location: Taipei

Re: expanding iSCSI volume

Post by QNAPJason » Thu Aug 05, 2010 4:31 pm

Hi rvandewa and Mountainman,
We have finished iSCSI LUN expansion feature and will be available in the v3.4 firmware.

wezzley
First post
Posts: 1
Joined: Tue Aug 10, 2010 10:56 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by wezzley » Sat Aug 14, 2010 9:13 pm

Cool, it's a usefull function to have. i'll look forward to it.
QNAP TS-459 with 4 hitachi hds722020ala330 disks in raid5

bbudd
First post
Posts: 1
Joined: Tue Sep 21, 2010 4:13 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by bbudd » Tue Sep 21, 2010 4:17 pm

Any date known yet as to when the new version of firmware will be available ?

QNAPFrances

Re: expanding iSCSI volume

Post by QNAPFrances » Tue Sep 21, 2010 5:23 pm

Hi,

The schedule of 3.4.0 will be a bit delayed, but we'll try to release it in two months.

izinc
New here
Posts: 5
Joined: Mon Jun 09, 2008 5:45 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by izinc » Fri Oct 08, 2010 9:50 am

TS809. If I had set the LUN Allocation to 'Instant Allocation', can I still be able to expand the volume size?

izinc
New here
Posts: 5
Joined: Mon Jun 09, 2008 5:45 pm

Re: expanding iSCSI volume

Post by izinc » Wed Oct 13, 2010 6:50 pm

Anyone from QNAP can reply this?

Post Reply

Return to “Turbo Station Installation & Setup”