Cannot write Windows 10 image backup

FTP Server, File Server, DDNS, SAMBA, AFP, NFS
Schmidt4711
First post
Posts: 1
Joined: Sun Mar 31, 2013 9:19 pm

Cannot write Windows 10 image backup

Postby Schmidt4711 » Mon Apr 25, 2016 12:03 am

I use VM ESXi to manage our virtual workstations. All of them (until now Windows 7 Professional) are backed up using Windows Backup system images. Each workstation, each week, starts a batch file that essentially contains this line:

Wbadmin start backup -backupTarget:\\(our QNAP machine)\(path to individual backup folder)\ -include:C: -vssFull -quiet

This has worked for years for all Windows 7 machines.

Recently we have updated several VMs from Windows 7 Professional to Windows 10 Professional. Everything works fine, except the aforementioned backup procedure fails consistently. It seems to be impossible to write a Windows system image file to NAS!

The error message appears explicitly as a fail dialog box when the Windows image backup is executed manually. The following Windows error appears:

"There was a failure in preparing the backup image of one of the volumes in the backup set" (0x807800C5),

Also 0x80780081 (backup disk cannot be found) is shown.

I have been researching for hours and found numerous references to this problem. I have followed many of the fix ideas (like including "strict allocate = yes" in the SMB config file smb.conf on QNAP) but nothing works.

By the way, the image backup from Windows 10 VMs to a second virtual drive (instead of the NAS samba share) works perfectly, so it must be a QNAP or QNAP/Windows 10 problem.

Please help! Thank you in advance.

Many regards

Haegar

My setup:
  • QNAP TS-410U
  • QNAP Firmware: 4.2.0 Build 20160311
  • All workstations run as VMs on ESXi 5.5 HP server
  • All VMs runing Windows 7 Professional perform successful image backups as described
  • All VMs running Windows 10 Professional fail as described, all current Microsoft patches (as of April 24, 2016) are installed

aakerbeere
Starting out
Posts: 14
Joined: Sun Oct 24, 2010 5:11 pm
Location: Switzerland

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby aakerbeere » Thu Jun 15, 2017 4:49 am

Hi Schmidt
Have you got a solution for this? I have exactly the same problem since upgrading W7E*64 to W10E*64(1703). Until now i did not manage to set "strict allocate = yes" in smb.conf (not very familiar). But if it doesn't resolve it's not worth the try.
File based backup is working as expected, but i would like to do a system image to the nas for recovery reasons.

TS-459 Pro+
TS-459 Pro+
2*Samsung hd204ui 2*TOSHIBA DT01 ACA200 MX40RAID5
4.2.6 Build 20170607

aakerbeere
Starting out
Posts: 14
Joined: Sun Oct 24, 2010 5:11 pm
Location: Switzerland

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby aakerbeere » Thu Jun 15, 2017 4:58 am

sry

My profile was not up to date

Kind regards
TS-459 Pro+
2*Samsung hd204ui 2*TOSHIBA DT01 ACA200 MX40RAID5
4.2.6 Build 20170607

dolbyman
Ask me anything
Posts: 5909
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby dolbyman » Thu Jun 15, 2017 5:01 am

make sure the WIN10 machines can reach \\NASNAME you might have to check that (netbios was disabled by default in earlier WIN10 builds and they are still finicky about workgroup names) .. or maybe just try \\NASIP instead

aakerbeere
Starting out
Posts: 14
Joined: Sun Oct 24, 2010 5:11 pm
Location: Switzerland

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby aakerbeere » Sun Jun 18, 2017 2:54 am

Thx dolbyman

I can browse and select the appropriate nas share by W10 backup frontend. I can reach \\NASNAME and \\NASIP.
But still no success with systemimage.
File based backup works as expected

Cheers markus
TS-459 Pro+
2*Samsung hd204ui 2*TOSHIBA DT01 ACA200 MX40RAID5
4.2.6 Build 20170607

calaver4
New here
Posts: 5
Joined: Fri Dec 06, 2013 5:23 pm

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby calaver4 » Wed Jun 21, 2017 11:12 pm

Hi, I've the same problem.
I tried to change SMB version and system image backup on a brand new share fails anyway.

bye

dolbyman
Ask me anything
Posts: 5909
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby dolbyman » Wed Jun 21, 2017 11:14 pm

I will try it later at home ... but I have an older 4.2.x version of the firmware, so it might not really help

User avatar
Spider99
Experience counts
Posts: 1864
Joined: Fri Oct 21, 2011 11:14 pm
Location: Warrington, England

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby Spider99 » Thu Jun 22, 2017 1:46 am

This may not help but...

I use Veeam to backup my win10 machines daily - to get veeam/qnap to talk to each other so the backup can be written to a NAS share - i have to use the admin usr/password combo otherwise the backup will fail - not ideal but works

YMMV

Ps. This was on 4.2.x and now 4.3.3 210
Tim

TS-853A(16GB): - 4.3.3.0299 - Static volume - Raid5 - 8 x 4TB HGST Deskstar NAS
Windows Server + StableBit Drivepool and Scanner ~115 TB Backup Server
TS-412 & TS-459 Pro II: Retired
Clients: 3 x Windows 10 Pro(64bit)

calaver4
New here
Posts: 5
Joined: Fri Dec 06, 2013 5:23 pm

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby calaver4 » Tue Jun 27, 2017 11:09 pm

The problem started after upgrading firmware to QTS 4.3.3.0210 Build 20170606.
I tried with regular user and admin, both fails.

Any idea?

aakerbeere
Starting out
Posts: 14
Joined: Sun Oct 24, 2010 5:11 pm
Location: Switzerland

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby aakerbeere » Mon Aug 28, 2017 5:01 am

I added "strict allocate = yes" to the appropriate shares section of "smb.conf". But no success. System Image is still failing.
And "System Image Backup (SIB) Solution" is set to "Deprecated" by MS and therefore might be removed in a future release.

regards
TS-459 Pro+
2*Samsung hd204ui 2*TOSHIBA DT01 ACA200 MX40RAID5
4.2.6 Build 20170607

User avatar
oyvindo
Been there, done that
Posts: 834
Joined: Tue May 19, 2009 2:08 am
Location: Norway, Oslo

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby oyvindo » Mon Aug 28, 2017 11:48 pm

For what it's worth - I have noticed exactly the same when I try manually to back up a windows system image directly to the NAS. However, backing up from the Windows PC to a locally attached USB drive works just fine, and then manually copying the resulting backup folders to the NAS also works just fine. So I've concluded that there's some asyncronism happening between the NAS and the Windows image backup software that causes it to fail.
Have you also tried creating the backup manually from Windows 10 to the NAS? (and experienced the same error)....
NAS:
QNAP TS-453Mini 8G
4x3TB RAID5
QTS 4.3.3
Madsonic 6.1 + LMS 7.9
Plex 1.03

QNAP HS-251 2G
2x2TB RAID0
QTS 4.3.3
Kodi 16.1

QNAP TS-119
Single Disk 1Tb
QTS 4.3.3

confour
New here
Posts: 2
Joined: Sat Sep 09, 2017 11:26 am

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby confour » Sat Sep 09, 2017 11:30 am

calaver4 wrote:The problem started after upgrading firmware to QTS 4.3.3.0210 Build 20170606.
I tried with regular user and admin, both fails.

Any idea?


This is the same for me too !!!!!! - Since I updated QNAP firmware in June - I have been unable to get a Windows System Image Backup to go - same error everytime !!!
It still works on all my other external drives - USB and other Ethernet drives.

confour
New here
Posts: 2
Joined: Sat Sep 09, 2017 11:26 am

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby confour » Tue Sep 12, 2017 10:07 am

confour wrote:
calaver4 wrote:The problem started after upgrading firmware to QTS 4.3.3.0210 Build 20170606.
I tried with regular user and admin, both fails.

Any idea?


This is the same for me too !!!!!! - Since I updated QNAP firmware in June - I have been unable to get a Windows System Image Backup to go - same error everytime !!!
It still works on all my other external drives - USB and other Ethernet drives.



This is now even worse -
I have Acronis, Macrium Reflect and Windows System Image - ALL failing when trying to start an 'incremental' backup.
Macrium and Acronis work only if I create a new Backup each time - which makes invalid the use of automating !!!
This is a real issue. Please help !!?

User avatar
Toxic17
Experience counts
Posts: 3691
Joined: Tue Jan 25, 2011 11:41 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby Toxic17 » Tue Sep 12, 2017 3:10 pm

Not sure if this is related but noticed Windows 10 (1703) is now using SMB 3.1.1 which I dont think QNAP fully supports.

Just a guess, this maybe a SMB Multichanneling issue perhaps?

try disabling smb mutichannel on your Windows box.

from Powershell: Set-SmbClientConfiguration -EnableMultiChannel $false

to re-enable: Set-SmbClientConfiguration -EnableMultiChannel $true

its worth a try.
Regards Simon

QTS 4.3/4.2 MANUAL

Submit a ticket - QNAP Helpdesk
QNAP Tutorials, User Manuals, FAQs, Downloads, Wiki
When you ask a question, please include the following


Intel NUC DN2820FYKH - Debian 9.1 Stretch - CumulusMX 3.0.0 Build 3043
NAS: TVS-463/QM2-2P 4.3.3.0299 - TS-121 4.3.3.0299 - APC Back-UPS ES 700G
QPKG's: TwonkyMedia 8.4.1 - QApache 2.4.27.719 - QSonarr 2.0.0.4949 - QNBZGet 19.1 - phpMyAdmin v4.7.3 - Piwigo 2.9.1 - Qmono 4.8.1.0
Network: VM Hub 3.0 (200/10) - Sophos UTM 9.503-4 - Ubiquiti CloudKey - UniFi AP AC Pro - TL-SG1016DE - Cisco SLM2008 - RPi 3(PiAware) - RPi 3(Dump1090-mutability)
Retiring - TS-459 Pro-2G 4.2.6 Build 20170729

User avatar
oyvindo
Been there, done that
Posts: 834
Joined: Tue May 19, 2009 2:08 am
Location: Norway, Oslo

Re: Cannot write Windows 10 image backup

Postby oyvindo » Thu Sep 14, 2017 12:59 am

@Toxic17, I tried this, but regretfully it made no difference.... :-(
NAS:
QNAP TS-453Mini 8G
4x3TB RAID5
QTS 4.3.3
Madsonic 6.1 + LMS 7.9
Plex 1.03

QNAP HS-251 2G
2x2TB RAID0
QTS 4.3.3
Kodi 16.1

QNAP TS-119
Single Disk 1Tb
QTS 4.3.3


Return to “File Sharing”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests