[SOLVED] Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

QVR Pro, QVR Pro Client, QVR Center and Surveillance Station
Post Reply
RobHyde
Starting out
Posts: 21
Joined: Mon Mar 15, 2021 6:13 am

[SOLVED] Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by RobHyde » Fri Apr 23, 2021 4:05 am

Does anyone have any comments or suggestions on how to fix this issue. When I view the camera image in the Reolink App in both live view and playback it's a clear image. When I view the image in QVR Pro (Live or Playback) I see huge blocks or pixelation (partial dropped frame?). I get one of these pretty much every other second. Viewing both in Live view over the same network and device etc. I have even gone so far as to remove QVR Pro and reformat it's dedicated drive and started over.

This happens with all three cameras I have (Reolink POE RLC-820A with the latest firmware version v3.0.0.177_21012101 streaming at 3840x2160 at 25 frames per second and 8192 Kbps). The POE router has 3 Cameras each using around 15w and can handle a max of 126w. I am using CAT-8 Cables for all three and they are at a distance of less than 100ft each. Normally I would think the problem would be related to line noise, distance, power etc except for the fact that the reolink live view (over the network) does NOT have the blocks but the QVR Pro live view does.

Left is playback over Reolink App Right is Playback with QVR Pro (I see this on Live View for both as well).
QVR Pro Blocky.JPG
Thanks in advance for the help.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RobHyde on Wed Apr 28, 2021 12:25 am, edited 2 times in total.

AlastairStevenson
Experience counts
Posts: 2315
Joined: Wed Jan 08, 2014 10:34 pm

Re: Frequent Pixelated (blocky or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by AlastairStevenson » Sun Apr 25, 2021 6:09 am

It's most likely due to how Reolink have adulterated the i-frame implementation against the accepted standard.
Their firmware is well known for it's proprietary flavour causing problems with 3rd party solutions.
TS-431+ for storage and media and a bunch of IP cams under Surveillance Station. TVS-473 as files backup and QVR Pro.

RobHyde
Starting out
Posts: 21
Joined: Mon Mar 15, 2021 6:13 am

Re: Frequent Pixelated (blocky or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by RobHyde » Mon Apr 26, 2021 7:06 am

So sounds like no solution unless Reolink fixes with a firmware?

RobHyde
Starting out
Posts: 21
Joined: Mon Mar 15, 2021 6:13 am

Re: Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by RobHyde » Tue Apr 27, 2021 9:48 pm

I have been going back and forth with Reolink. They had me run the cameras over RTSP (https://support.reolink.com/hc/en-us/ar ... rce=search). Since the image was clear they said the problem is not with the cameras but with QNAP QVR Pro. So I guess I am back to square one.

RobHyde
Starting out
Posts: 21
Joined: Mon Mar 15, 2021 6:13 am

Re: Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by RobHyde » Wed Apr 28, 2021 12:25 am

[SOLUTION]
Ok in my devastation regarding Reolinks answer I found another solution (from their website).

When I originally added the cameras I used QNAP QVR Pro >> Camera Settings >> Add Camera >> Add Manually >> Brand=Reolink; Model=RLC-820A; IP Address=<camera ip>; port=80; RTSP Port=554; .....
I had tried Generic Model and ONVIF as well to no avail. After some digging today I found why ONVIF didn't work. When you select ONVIF the port will default to 80. For ONVIF the reolink default is 8000 (see it's configuration). So set something like this.
Brand=ONVIF >> ONVIF ProfileS Cameras >> IP >> 8000 (this will most likely need to be changed) >> 554 >> 443 >> user >> Password
Then under Stream & Recording change Transport to UDP
AddCameraONVIF.jpg
AddCameraONVIF_Stream.jpg
The only downside to this method is I am no longer able to use H.265 it only allows me to choose H264.
Once I made the change above I no longer saw the pink or green pixilation / blocky / blotchy / squares.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

bobajob69
New here
Posts: 3
Joined: Mon Apr 12, 2021 3:54 am

Re: Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by bobajob69 » Fri May 07, 2021 3:46 am

RobHyde wrote:
Wed Apr 28, 2021 12:25 am
[SOLUTION]
Ok in my devastation regarding Reolinks answer I found another solution (from their website).

When I originally added the cameras I used QNAP QVR Pro >> Camera Settings >> Add Camera >> Add Manually >> Brand=Reolink; Model=RLC-820A; IP Address=<camera ip>; port=80; RTSP Port=554; .....
I had tried Generic Model and ONVIF as well to no avail. After some digging today I found why ONVIF didn't work. When you select ONVIF the port will default to 80. For ONVIF the reolink default is 8000 (see it's configuration). So set something like this.
Brand=ONVIF >> ONVIF ProfileS Cameras >> IP >> 8000 (this will most likely need to be changed) >> 554 >> 443 >> user >> Password
Then under Stream & Recording change Transport to UDP

AddCameraONVIF.jpg
AddCameraONVIF_Stream.jpg

The only downside to this method is I am no longer able to use H.265 it only allows me to choose H264.
Once I made the change above I no longer saw the pink or green pixilation / blocky / blotchy / squares.
Hiya, I am having similar issues with my RLC-520A. Do you manage to get audio with UDP as i can't? I also lose person detection as every motion triggers an event...... might have to send it back....

RobHyde
Starting out
Posts: 21
Joined: Mon Mar 15, 2021 6:13 am

Re: [SOLVED] Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by RobHyde » Sat May 08, 2021 9:49 am

It's funny you said that as I just realized I lost sound after I switched to UDP as well. TCP has pixelated video but sound, UDP has clear picture but no sound... pick your problem. I am in the process of sending all 3 of mine back. I purchased a Hikvision DS-2CD2386G2-IU, PCI-T15F2SL (front door two-way audio), and an DS-2CD2087G2-L (ColorVu) and I could not be happier. They are awesome. The Hikvision cameras have so many more features and events (Motion Detection, Line Crossing, etc). Do youself a favor and return the Reolink and pay a (lot) more for the Hikvision.

bobajob69
New here
Posts: 3
Joined: Mon Apr 12, 2021 3:54 am

Re: [SOLVED] Frequent Pixelated (blocky, blotchy, green or pink squares or dropped frame) Images in QVR but not Reolink

Post by bobajob69 » Fri May 14, 2021 4:06 am

Thanks, luckily im within 30 days for an amazon return.... I think the 520a is potentially QNAP intergration (just tested on Surveillence atation and same issue) probably reolink blocking 3rd party somehow to make you buy their NVR. Works fine over rtsp in a browser, fine in VLC, and fine on reolink app & client.

I had near enough decided on the colour vu gen 2. Cheapest i can find is £140. Can i ask where you got yours from please?
But now you have also thrown the PCI-T15F2SL into the mix. The point of a camera in the first place was instead of a doorbell but this could fit the bill..... i have the camera right under the porch (pic attached).
Do you tink the colour view will work here or too close to the subject? i like the fact gen 2 can turn on the light when car/person is detected (after firmware update).

I will replace all my other reolinks with Hikvision if happy - after i re-mortgage.....

Thanks for the help
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Surveillance Solution”