Getting only 100mbps even with gigabit setup

Windows Access Rights Management
Post Reply
Ilmamonteiro
New here
Posts: 5
Joined: Tue Jul 11, 2017 5:09 pm

Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by Ilmamonteiro » Fri Oct 04, 2019 6:45 am

Hi, i have QNAP NAS 219P II,it has gigabit port, i am using CAT6 cable (just 1 meter) to connect with my Gigabit Router (ASUS RT-AC68P), i can only transfer files to my pc over lan at 100mbps. transfer rate is about 10/11 mb/s.. In network settings it show that i am connected with 100mbps speed.. In same pc i can download files from internet about 25mb/s as my fiber internet connection is 250mbps.. Somebody know tips to make it conect using 1000mbps?



Thanks
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22664
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by dolbyman » Fri Oct 04, 2019 7:53 am

have you tried changing the cable ?

even though you will never reach 1GbE speeds on that 10 year old NAS..connection speed should be shown as such

Ilmamonteiro
New here
Posts: 5
Joined: Tue Jul 11, 2017 5:09 pm

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by Ilmamonteiro » Fri Oct 04, 2019 8:04 am

Yes.. I changed today to 2 different cat6 cable.. never tried gigabit connection as my internet connection was 50mbps.. Now that i have 250mbps, would be great has this on my NAS too.. Yes, its old, but it is gigabit.. Its clear show that is limiting 10% of that.. 100mbps.. I thnk could be some setting in 219P II.. As all my another devices in same network is getting full speend.. even 2008 old computer (gigabit interface too)..

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22664
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by dolbyman » Fri Oct 04, 2019 11:07 am

I have a 419p+ ..it connects as 1GbE ..so it does work on that unit class

is your network speed set to fixed or auto? (what firmware are you on?)

User avatar
Toxic17
Ask me anything
Posts: 5651
Joined: Tue Jan 25, 2011 11:41 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by Toxic17 » Fri Oct 04, 2019 2:46 pm

either you have a faulty Cable or one of the two interfaces are setup incorrectly. (LAN PORT on router or Port on NAS)
Regards Simon

QTS 4.x User Guidex

QNAP Club Repository
Submit a ticket • QNAP Helpdesk
QNAP Tutorials, User Manuals, FAQs, Downloads, Wiki
When you ask a question, please include the following


NAS: TS-473-32GB QM2-2P QXG-10G1T 4.5.3.1652 • TVS-463-16GB 4.5.3.1652 QM2-2S10G1TB • TS-459 Pro 2GB 4.2.6 • TS-121 4.3.3.1624 • APC Back-UPS ES 700G
Network: VM Hub3 • UniFi UDM Pro 1.10-0.9 • Controller: 6.2.23 • UniFi US-16-150W/US-8-60W 5.60.3 • USW Mini Flex 1.8.4 • UniFi G3-Flex • AP: AC Pro 5.60.3 • U6-LR 5.60.3

Ilmamonteiro
New here
Posts: 5
Joined: Tue Jul 11, 2017 5:09 pm

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by Ilmamonteiro » Sat Oct 05, 2019 11:08 pm

Hi, cable is perfect. Tested it conecting my gigabit pc to router and got full speed internet (250mb), now i am using same cable to connect router to NAS. What you mean with incorrect setup at lan port on router or NAS? I would need change http port? Actually it use 8080 port. If not, do you know where i can locate this config to check if its correct on NAS? Thank you

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22664
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by dolbyman » Sat Oct 05, 2019 11:39 pm

check if network speed is set to fixed 100

http://docs.qnap.com/nas/4.3/cat1/en/in ... etwork.htm

Ilmamonteiro
New here
Posts: 5
Joined: Tue Jul 11, 2017 5:09 pm

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by Ilmamonteiro » Sun Oct 06, 2019 3:23 am

dolbyman wrote:
Sat Oct 05, 2019 11:39 pm
check if network speed is set to fixed 100

http://docs.qnap.com/nas/4.3/cat1/en/in ... etwork.htm
Thanks for reply.. Yes, i checked this before. Its already was configured for Full-duplex 1000 mbps
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

qnas-fk
New here
Posts: 3
Joined: Wed Apr 25, 2012 3:50 am

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by qnas-fk » Wed Jun 17, 2020 9:00 pm

@Ilmamonteiro
and ? did you ever get an idea what the reason for the limited speed was / is ?
can see the same on a 419p+, settings say 1GbE ... several cable tested, different switches, direct connection to PC
but for any reason, it will not be faster than about 10 MB/sec which looks like 100Mbit ...

THX FK

jfneuch
Starting out
Posts: 12
Joined: Mon Jun 15, 2015 7:37 am

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by jfneuch » Thu Feb 25, 2021 4:47 am

@Ilmamonteiro
Hello,
I have the same problem, could you find a way to improve your speed ?

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22664
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Getting only 100mbps even with gigabit setup

Post by dolbyman » Thu Feb 25, 2021 5:20 am

Same unit? same firmware? .. if not, open a new thread and don't necropost in an old one

Post Reply

Return to “Windows”