VMware VAAI for QNAP NFS not working

QNAP NAS solution for server virtualization and clustering/HA/FT
agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Tue Jul 21, 2020 6:47 pm

Good Day

Have a VMWare 6.7U3h Host. Qnap is a TS-873U-RP with FW 4.4.1.1146.
QNAP-QVAAI_NFS3-3.0-2.vib is installed on VMWare host, host is rebootet
If i add a NFS Datastore from the Qnap NAS, Hardware Acceleration still has the status "not supported". It does not matter if i add the NFS Store with Version 3 or Version 4.1.

Any idea how to fix this?

Thanks

dolbyman
Guru
Posts: 19727
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by dolbyman » Tue Jul 21, 2020 8:48 pm

I would update to the latest qts first (4.4.1 is out of date)

if it still does not work..contact qnap via ticket

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Tue Jul 21, 2020 9:17 pm

hmm okay, i'll try with the latest version...

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Wed Jul 22, 2020 9:02 pm

have updated to the latest version. no change. i've opened a case on the qnap support site

huasamaco
New here
Posts: 5
Joined: Wed Aug 12, 2020 9:52 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by huasamaco » Wed Aug 12, 2020 9:55 pm

Hi! you have some answer from support?
I have 4.4.3.1381 and VAAI still not work.
Logs:

https://snipboard.io/s5mXiZ.jpg

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Thu Aug 13, 2020 12:57 pm

i checked log files with vmware and they told me, that vaai is not loading. even if i can check with esxcli that vaai plugin is installed. now i have a teamviewer session today with qnap. i'll let you know the result

huasamaco
New here
Posts: 5
Joined: Wed Aug 12, 2020 9:52 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by huasamaco » Fri Aug 14, 2020 2:09 am

Thanks! i will wait for your results!

huasamaco
New here
Posts: 5
Joined: Wed Aug 12, 2020 9:52 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by huasamaco » Mon Aug 17, 2020 8:40 am

agrob80 wrote:
Thu Aug 13, 2020 12:57 pm
i checked log files with vmware and they told me, that vaai is not loading. even if i can check with esxcli that vaai plugin is installed. now i have a teamviewer session today with qnap. i'll let you know the result
Hi, how was your support session?

Thanks!

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Mon Aug 17, 2020 1:13 pm

Not able to fix it. Next support session R&D from qnap is involved... let you know by the end of the week

huasamaco
New here
Posts: 5
Joined: Wed Aug 12, 2020 9:52 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by huasamaco » Tue Aug 25, 2020 3:04 am

agrob80 wrote:
Mon Aug 17, 2020 1:13 pm
Not able to fix it. Next support session R&D from qnap is involved... let you know by the end of the week
Hi!, Any news?
I updated to QTS 4.4.3.1400 build 20200817 and still not work, this week i will have a support session.

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Tue Aug 25, 2020 4:28 pm

just had the remote session with qnap r&d. they will do some more research on their site to figure it out. vaai registration failed for the nas share

vmkfstools -Ph /vmfs/volumes/SHARENAME -v 20

Output we have this error
QVAAIv3: register failed with magic number
NAS VAAI Supported: NO

i should get an update once qnap has figured it out...

huasamaco
New here
Posts: 5
Joined: Wed Aug 12, 2020 9:52 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by huasamaco » Wed Aug 26, 2020 7:05 am

agrob80 wrote:
Tue Aug 25, 2020 4:28 pm
just had the remote session with qnap r&d. they will do some more research on their site to figure it out. vaai registration failed for the nas share

vmkfstools -Ph /vmfs/volumes/SHARENAME -v 20

Output we have this error
QVAAIv3: register failed with magic number
NAS VAAI Supported: NO

i should get an update once qnap has figured it out...
Hi, in my case the problem was about enble NFSv2/3 too, because the vaai community only talks via this version, in the next update will be resolved, said by support.

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Wed Aug 26, 2020 1:08 pm

Hi, thank for your feedback. I have a NFS3 and a NFS4 share, none of them work...

agrob80
Starting out
Posts: 31
Joined: Mon Feb 23, 2015 8:12 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by agrob80 » Wed Sep 16, 2020 10:06 pm

Have a new remote session next week. seems to be a problem of the acutall vaai plugin.

KarlSeaton
New here
Posts: 8
Joined: Tue Jan 29, 2008 9:10 pm

Re: VMware VAAI for QNAP NFS not working

Post by KarlSeaton » Fri Sep 25, 2020 10:33 pm

agrob80 wrote:
Wed Sep 16, 2020 10:06 pm
Have a new remote session next week. seems to be a problem of the acutall vaai plugin.
How did it go, did you get any answers? I'm also experiencing the same issue

Post Reply

Return to “Server Virtualization & Clustering”