CPU usage near 100% all the time

Questions about SNMP, Power, System, Logs, disk, & RAID.
90Ninety
Know my way around
Posts: 145
Joined: Mon Jun 27, 2016 7:00 pm

Re: CPU usage near 100% all the time

Post by 90Ninety » Mon Mar 11, 2019 8:59 pm

I am now getting a similar Issue , even after stopping all VM's , removing apps , full AV and Malware scans ( some removed ) , changing passwords . I am still getting giving a 20%-60% CPU thread to Kernel_Processes .

Literally the system is running idle with everything else and I have a constant spiking 20-60% thread going to Kernel_Processes

I opened a ticket with QNAP where I removed the known malware found in their FEB/MAR 2019 firmware . However the CPU is still spiking with this thread , even with everything disabled . My ports are still open , so will try closing or changing them next

alokeprasad
Easy as a breeze
Posts: 394
Joined: Tue Aug 25, 2015 7:06 pm

Re: CPU usage near 100% all the time

Post by alokeprasad » Tue Mar 12, 2019 8:08 am

90Ninety wrote:
Mon Mar 11, 2019 8:59 pm
.. the known malware found in their FEB/MAR 2019 firmware .
Which malware came with their firmware? I this the malware with unknown cause/method od infestation that is being discussed in
viewtopic.php?f=50&t=146352
and
https://www.qnap.com/en-us/security-adv ... -201902-13
NAS: TS-453Be
RAM:Crucial 8GB Kit (2 x 4GB) DDR3L-1600 SODIMM CT2KIT51264BF160B
QTS: 4.3.6.0993 build 20181228
HDD's: RAID 6: Four 8TB WD Red (WD80EFAX)
USB HDD: One 8 TB WD Mybook (WDBBGB0080HBK-NESN)
Switch: Netgear GS108

User avatar
OneCD
Ask me anything
Posts: 6398
Joined: Sun Aug 21, 2016 10:48 am
Location: "... there, behind that sofa!"

Re: CPU usage near 100% all the time

Post by OneCD » Tue Mar 12, 2019 8:16 am

alokeprasad wrote:
Tue Mar 12, 2019 8:08 am
90Ninety wrote:
Mon Mar 11, 2019 8:59 pm
.. the known malware found in their FEB/MAR 2019 firmware .
Which malware came with their firmware?
I don't think @90Ninety is saying QNAP distributed malware-infected QTS versions.

I think they meant they were running one of those firmware versions and, at some point, discovered malware running on it (thus, their firmware wasn't immune to infection). ;)

production NAS: TS-569 Pro with Debian 9.9 'Stretch' (power on/off times are < 1 minute)
backup NAS: TS-559 Pro+ with QTS 4.2.6 #20190921

one.cd.only@gmail.com

Image Image Image Image

iam@nas
Easy as a breeze
Posts: 267
Joined: Wed Jun 15, 2016 2:49 am

Re: CPU usage near 100% all the time

Post by iam@nas » Wed Mar 13, 2019 2:00 am

You may really want to enable SSH access to your NAS and use the "top" command to identify the running process. 'Kernel_Processes' may be a random python process and knowing more about it wouldn't hurt. If you ever identify the PID of th process 'cat /proc/PID/cmdline" may help.

herrcafe
Starting out
Posts: 31
Joined: Sun Apr 24, 2016 3:14 pm

Re: CPU usage near 100% all the time

Post by herrcafe » Fri Oct 11, 2019 5:33 am

90Ninety wrote:
Mon Mar 11, 2019 8:59 pm
I am now getting a similar Issue , even after stopping all VM's , removing apps , full AV and Malware scans ( some removed ) , changing passwords . I am still getting giving a 20%-60% CPU thread to Kernel_Processes .

Literally the system is running idle with everything else and I have a constant spiking 20-60% thread going to Kernel_Processes

I opened a ticket with QNAP where I removed the known malware found in their FEB/MAR 2019 firmware . However the CPU is still spiking with this thread , even with everything disabled . My ports are still open , so will try closing or changing them next
Any luck with this? I've been troubleshooting my QNAP 453mini for a while now (well, since we became aware of the Malware infection). System processes continue to average 60-70%, mostly due to manaRequest.cgi, disk_manage.cgi, and appRequest.cgi. If I run anything minimally demanding the GUI becomes unresponsive. QNAP took a look at it but they don't seem to know what the problem is. I wonder if you guys had better luck. The path to factory reset is getting closer by the day.
--
QNAP 453mini 16GB RAM RAID1 2 x Crucial MX500 SSD + RAID1 2 x HGST HUS724040ALA640
QNAP UX-500P Expansion Unit RAID5 4 x HGST HUS726060ALA640

dolbyman
Guru
Posts: 14823
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: CPU usage near 100% all the time

Post by dolbyman » Fri Oct 11, 2019 5:58 am

if you think you have a malware infection, a complete reset should be done asap

Post Reply

Return to “System & Disk Volume Management”