Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Q'center app, Helpdesk app
louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Wed Jul 12, 2017 12:08 pm

Can anyone shed some light on this report in Qcenter.
It reports 'Abnormal' but there is absolutely no way it will tell me what is 'Abnormal' .. If find that somewhat frustrating as Qcenter is supposed to be and informative application.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1

dolbyman
Ask me anything
Posts: 6543
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby dolbyman » Wed Jul 12, 2017 12:12 pm

how about logging into the nas with the abnormal status ?

User avatar
Moogle Stiltzkin
Experience counts
Posts: 4964
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby Moogle Stiltzkin » Wed Jul 12, 2017 12:43 pm

try contact ripple for suggestions to improvement. his team is responsible for q'center development :) he asked that feedback suggestions be sent to him.

viewtopic.php?f=345&t=133822&p=623260&hilit=RippleW#p623260
NAS
[Main Server] QNAP TS-653A w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Other Network Devices
Asus AC68U AC1900 Router (RT Merlin firmware)|30mbps download/10mbps upload FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC with Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and useful articles posted by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Megathread] Qnap Frequently asked questions V2, click to read here

louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Wed Jul 12, 2017 7:50 pm

dolbyman wrote:how about logging into the nas with the abnormal status ?

Of course - but there is nothing reported there as a problem - dashboard is all good and I don't see anything to indicate an issue.
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1

louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Wed Jul 12, 2017 8:01 pm

Moogle Stiltzkin wrote:try contact ripple for suggestions to improvement. his team is responsible for q'center development :) he asked that feedback suggestions be sent to him.

viewtopic.php?f=345&t=133822&p=623260&hilit=RippleW#p623260


Thanks Moogle, I've banged off an email to him with a link this thread. Hopefully I can get an answer to this strange report.
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1

User avatar
Moogle Stiltzkin
Experience counts
Posts: 4964
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby Moogle Stiltzkin » Wed Jul 12, 2017 8:03 pm

louiscar wrote:Thanks Moogle, I've banged off an email to him with a link this thread. Hopefully I can get an answer to this strange report.


np your welcome :)

I'm still waiting for my own issue to get resolved as well :(
NAS
[Main Server] QNAP TS-653A w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Other Network Devices
Asus AC68U AC1900 Router (RT Merlin firmware)|30mbps download/10mbps upload FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC with Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and useful articles posted by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Megathread] Qnap Frequently asked questions V2, click to read here

louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Fri Jul 14, 2017 8:46 pm

Moogle Stiltzkin wrote:
louiscar wrote:Thanks Moogle, I've banged off an email to him with a link this thread. Hopefully I can get an answer to this strange report.


np your welcome :)

I'm still waiting for my own issue to get resolved as well :(

Although I haven't had a return from that address you gave me I haven't had a reply either so I don't think he's very interested. :cry:
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1

User avatar
Moogle Stiltzkin
Experience counts
Posts: 4964
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby Moogle Stiltzkin » Fri Jul 14, 2017 10:23 pm

guess you only can rely only on official qnap support helpdesk :(
NAS
[Main Server] QNAP TS-653A w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Other Network Devices
Asus AC68U AC1900 Router (RT Merlin firmware)|30mbps download/10mbps upload FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC with Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and useful articles posted by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Megathread] Qnap Frequently asked questions V2, click to read here

louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Wed Jul 19, 2017 8:18 pm

Hmm, I think somewhere I saw a problem that might relate to my one. The abnormal is just an erroneous error.

I noticed on my NAS listing there was a yellow Bell under status - this said something like - "The server password has been changed" and clicking on it invited a new password of which the old one doesn't work.

After this attempt the Bell in the status turns grey and has a line through it. Hovering over this bell gives me a pop up message "Agent version is different, click to update"
When I click it says "updating" and the Yellow WARNING turns to GOOD and the RED Abnormal Server turns to GREEN Normal.
It lasts a few seconds as after this period of time the grey bell comes back and the warning and abnormal return.

So to me this is just a bug and I'm just going to ignore it from now on - The rest of my NAS is operating perfectly well so I'm not going to persue this.
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1

User avatar
Trexx
Experience counts
Posts: 2909
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:50 am
Location: Minnesota
Contact:

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby Trexx » Wed Jul 19, 2017 9:35 pm

Have you submitted a Helpdesk ticket to QNAP?

Did you recently change anything (upgrade QNAP FW to 4.3.x) which causes an impact to QCenter:
After updating the NAS managed by Q'center from 4.2.x to 4.3.x, the administrator of Q'center must input the password of each NAS to continue monitoring.
Paul

Model: TVS-673 32GB FW: 4.3.3.0299 Build: 20170901
Disks: [RAID-5] 6 x 3TB HGST DeskStar NAS SSD Cache: [RAID-1] 2 x 525GB Crucial MX300 m.2's
UPS: CyberPower AVR1350 Ext. Backup: USB 3.0 Seagate 5TB
Media Boxes: Nvidia ShieldTV Pro (4K), AppleTV 4
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Model: TS-453 Pro 16GB FW: 4.3.x (varies)

Father Mande's Kodi 17.4
Information needed when you ask for HELP
| QNAP Links, Tutorials, etc. |Moogle's QNAP Faq | Plex NAS Compatibility Guide | QNAP Plex FAQ

louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Thu Jul 20, 2017 3:34 am

Hi Trexx,
Trexx wrote:Have you submitted a Helpdesk ticket to QNAP?

I asked one of the techs who needed to remote into the NAS for a completely different problem, to also take a look at a couple of other issues - one of them being the Qcenter -abnormal message so, yes but it's all taking a long time. He arranged a helpdesk remote on 10th and didn't actually get to it till the 17th so now he's looking at logs so how long it'll be I've no idea :)

Trexx wrote:Did you recently change anything (upgrade QNAP FW to 4.3.x) which causes an impact to QCenter:
After updating the NAS managed by Q'center from 4.2.x to 4.3.x, the administrator of Q'center must input the password of each NAS to continue monitoring.


Well I was updated via a teamviewer session by another Qnap tech - he manually updated me from 4.1.4 to 4.2.x and then via the UI to 4.3.3. It was after that that I noticed some odd things going on with event logs and some other things and I used Qcenter to prove an issue with QTS event.log bug and that's when I discovered this Abnormal issue.

Regarding the password - I am usually asked for the usual admin login for my NAS (I only have one NAS) so that shows top right as logged in. Then I get a list of NAS' which of course there is only one and that I can click on the name and go to its details no problem. But before clicking on the name the 'status' column is the one that has the bell.

So if I'm supposed to click on the NAS listed and enter a password this doesn't work - when I click on the bell icon - it comes up with a password box - there is no user field - just a password and when entering the password for the NAS it rejects it as invalid and then bell goes gray and message is "agent version is different - ..."
So I am convinced this is a bug as it doesn't stop me viewing the nas details - but it is generating an unsolvable loop around this password issue and report of Abnormal server.
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1

louiscar
Know my way around
Posts: 204
Joined: Mon Aug 10, 2015 4:32 am

Re: Qcenter - Server Abnormal ... but no way to find out why

Postby louiscar » Thu Jul 20, 2017 3:52 am

Ah, ok. I decided to remove both Qcenter and Qcenter agent and then reinstall.

Appears to have fixed the problem .... so far anyway.
Model : TS-453 Pro
Firmware : 4.3.3.0262
2x WD RED 3TB - Raid 1


Return to “NAS Management”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest