[review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Introduce yourself to us and other members here, or share your own product reviews, suggestions, and tips and tricks of using QNAP products.
Post Reply
User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9073
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Moogle Stiltzkin » Thu May 30, 2019 11:34 am

Trexx wrote:
Thu May 30, 2019 11:21 am
1st error I think is related to qpkg.conf boot sequencing issue for qumagie vs qumagie core.
nocd' sortmyqpkg addon could it also be related? i thought his addon is supposed to optimize the boot up sequence for the apps. maybe it's not optimized yet for 4.4.1? this was my first suspicion :'

OneCD wrote:
Thu Jun 01, 2017 9:11 am

SortMyQPKGs is an automatic sorter for installed QPKGs to ensure they launch in a preset sequence when your NAS next boots-up.

There are a few known packages that need to launch sequentially (example: Qmono before QSonarr) but due to flaws in QNAP's package registration process, this may not occur.

This package will ensure the launch-order of these QPKGs is corrected automatically.
https://www.qnapclub.eu/en/qpkg/508
viewtopic.php?t=133132


Trexx wrote:
Thu May 30, 2019 11:21 am

2nd issue re:gateway, no idea. I believe I have mine hard coded to my port-trunk, so might be a bug related to auto setting.
i'll check during the next reboot to see if it happens again or not. the internet is working on the qnap so.... it's not that big a deal to me atm.


*update

yes on another reboot, same thing occured.
Last edited by Moogle Stiltzkin on Fri May 31, 2019 9:02 am, edited 1 time in total.
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

Blackbar7
Know my way around
Posts: 112
Joined: Fri Jan 04, 2019 7:33 pm

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Blackbar7 » Thu May 30, 2019 4:30 pm

I have installed 4.4.1 as well.
I will report back with my experiances.
TS-253 8Gb Pro with QTS 4.4.1.0978 build 20190627 Public Beta
TS-131 1Gb with QTS 4.4.1.0978 Build 20190627 Public Beta
Both drives are equiped with WD-RED drives.
Affordable seedbox > https://panel.seedbox.io/aff.php?aff=641

User avatar
OneCD
Ask me anything
Posts: 7791
Joined: Sun Aug 21, 2016 10:48 am
Location: "... there, behind that sofa!"

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by OneCD » Thu May 30, 2019 4:53 pm

Hey guys. :D
Moogle Stiltzkin wrote:
Thu May 30, 2019 11:34 am
Trexx wrote:
Thu May 30, 2019 11:21 am
1st error I think is related to qpkg.conf boot sequencing issue for qumagie vs qumagie core.
nocd' sortmyqpkg addon could it also be related? i thought his addon is supposed to optimize the boot up sequence for the apps. maybe it's not optimized yet for 4.4.1? this was my first suspicion :'
To clarify: SortMyQPKGs only affects specific packages previously identified as requiring sequential start.

If Qumagie (or core) needs to launch in an ordered manner relative to other QPKGs, please test and advise where it should be loaded so I can update SortMyQPKGs. :geek:

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9073
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Moogle Stiltzkin » Thu May 30, 2019 4:56 pm

Blackbar7 wrote:
Thu May 30, 2019 4:30 pm
I have installed 4.4.1 as well.
I will report back with my experiances.
i'd be most interested in how fast you can do thumbnail regeneration.

mine seems awfully slow.... it's definitely making thumbnails but at a slow crawl :shock:
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

Blackbar7
Know my way around
Posts: 112
Joined: Fri Jan 04, 2019 7:33 pm

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Blackbar7 » Thu May 30, 2019 5:22 pm

Moogle Stiltzkin wrote:
Thu May 30, 2019 4:56 pm
Blackbar7 wrote:
Thu May 30, 2019 4:30 pm
I have installed 4.4.1 as well.
I will report back with my experiances.
i'd be most interested in how fast you can do thumbnail regeneration.

mine seems awfully slow.... it's definitely making thumbnails but at a slow crawl :shock:
I have disabled video station. No idea about thumbnails.
TS-253 8Gb Pro with QTS 4.4.1.0978 build 20190627 Public Beta
TS-131 1Gb with QTS 4.4.1.0978 Build 20190627 Public Beta
Both drives are equiped with WD-RED drives.
Affordable seedbox > https://panel.seedbox.io/aff.php?aff=641

Blackbar7
Know my way around
Posts: 112
Joined: Fri Jan 04, 2019 7:33 pm

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Blackbar7 » Thu May 30, 2019 5:32 pm

Strange scandinavian message when running Storage & Snapshots.
https://www.youtube.com/watch?v=tlG7XiROgKE
TS-253 8Gb Pro with QTS 4.4.1.0978 build 20190627 Public Beta
TS-131 1Gb with QTS 4.4.1.0978 Build 20190627 Public Beta
Both drives are equiped with WD-RED drives.
Affordable seedbox > https://panel.seedbox.io/aff.php?aff=641

User avatar
antik
Know my way around
Posts: 114
Joined: Mon May 18, 2015 2:51 pm

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by antik » Thu May 30, 2019 5:41 pm

It's not strange, this is because future drive health analyser mentioned at Computex 2019: https://www.qnap.com/en/news/2019/qnap- ... on-service
TVS-1282T3-i7-48G (450W) (fw: h) + 3x NF-A8 PWM + QXG-10G1T + INNO3D RTX 2060 SUPER TWIN X2 OC RGB + 2x 1TB ADATA SX8200PNP M.2 NVMe SSD (OS, apps, RAID1) + 3x 256GB Kingston SSD KC400 (VM's, RAID0) + 1x 1TB Kingston SSD SKC400 (TimeMachine backup) + 8x 10TB Seagate IronWolf Pro (RAID5).
TVS-871-16G (backup) (fw: 4.4.3.1421) + 8x 8TB Seagate IronWolf Pro (RAID5, backup and QVR Pro)
Network stuff: TP-Link Archer AX11000, QSW-804-4C, ASUS XG-U2008 and TP-Link TL-SG1008MP. Protected by 2x APC CYBERFORT II 700VA.

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9073
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Moogle Stiltzkin » Thu May 30, 2019 6:55 pm

They released the qts 4.4.1 preview youtube explanation video
https://www.youtube.com/watch?v=Vl_ulF5Lm14


apparently photostation will be phased out by the end of this year. so qumagie was just the tip of the iceberg so to speak .... hmm :'

interestingly when asked if qumagie is the photostation replacement it was said "they are 2 independent applications". so it's probably gonna be photostation 2.0 or some new rebranded version of it but revamped from ground up?
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

User avatar
Trexx
Ask me anything
Posts: 5281
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:50 am
Location: Minnesota

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Trexx » Thu May 30, 2019 8:52 pm

The actual video start around the 49 minute mark.


Sent from my iPad using Tapatalk
Paul

Model: TS-877-1600 FW: 4.4.3.x
QTS (SSD): [RAID-1] 2 x 1TB WD Blue m.2's
Data (HDD): [RAID-5] 6 x 3TB HGST DeskStar
VMs (SSD): [RAID-1] 2 x 500GB Evo 860
Ext. (HDD): TR-004 [Raid-5] 4 x 4TB HGST Ultastor
RAM: Kingston HyperX Fury 64GB DDR4-2666
GPU: EVGA GTX 1060 6GB
UPS: CP AVR1350

Model:TVS-673 32GB FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
Model:TS-228a FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAS RAID Rebuild Times | Live QTS Videos | | QNAP NAS Guide | Information needed when you ask for HELP | QNAP Links, Tutorials, etc.
2018 Plex NAS Compatibility Guide | QNAP Plex FAQ | Moogle's QNAP Faq

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9073
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Moogle Stiltzkin » Fri May 31, 2019 7:54 am

Trexx wrote:
Thu May 30, 2019 8:52 pm
The actual video start around the 49 minute mark.


Sent from my iPad using Tapatalk
yeh that was pretty funny :lol: there was also a mic incident near the end.




By the way the biggest bug i've seen in qts 4.4.1 is probably thumbnail generation. a few issues....

1. it's incredibly slow....
2. qumagie does not detect enough pics. i have a lot more, yet the facial tagging for people results is very few :S
3. thumbnail generation for me reached a point where it got stuck on the same image shown in task status for a couple of hours, and didn't seem like any new thumbnails were being generated. so i end up pausing, tried to resume it refuses. restarted qnap tried resume, now it says completed. so i change from manual to real time, then added new stuff to the NAS, it begins to create thumbnails, yet i see a 15,000 files pending as well (basically the number before i paused the first time). So there is a backlog of thumbnails to be created yet it said earlier completed.... definitely something dodgy going on.

Image
Last edited by Moogle Stiltzkin on Sat Jun 01, 2019 12:17 pm, edited 1 time in total.
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

User avatar
Trexx
Ask me anything
Posts: 5281
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:50 am
Location: Minnesota

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Trexx » Fri May 31, 2019 8:08 am

There are a lot of issue with multimedia console/scanning. I am trying to figure how to resolve some of them.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Paul

Model: TS-877-1600 FW: 4.4.3.x
QTS (SSD): [RAID-1] 2 x 1TB WD Blue m.2's
Data (HDD): [RAID-5] 6 x 3TB HGST DeskStar
VMs (SSD): [RAID-1] 2 x 500GB Evo 860
Ext. (HDD): TR-004 [Raid-5] 4 x 4TB HGST Ultastor
RAM: Kingston HyperX Fury 64GB DDR4-2666
GPU: EVGA GTX 1060 6GB
UPS: CP AVR1350

Model:TVS-673 32GB FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
Model:TS-228a FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAS RAID Rebuild Times | Live QTS Videos | | QNAP NAS Guide | Information needed when you ask for HELP | QNAP Links, Tutorials, etc.
2018 Plex NAS Compatibility Guide | QNAP Plex FAQ | Moogle's QNAP Faq

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9073
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Moogle Stiltzkin » Fri May 31, 2019 8:36 am

Trexx wrote:
Fri May 31, 2019 8:08 am
There are a lot of issue with multimedia console/scanning. I am trying to figure how to resolve some of them.
good :)


uh... oo no... biggest problem that happened to me so far. a hdd got disconnected. (i had yesterday changed raid priority to service, i wonder if that had anything to do with it? i did that cauz i thought it may help speed up thumbnail generation perhaps at the time)

anyway this issue occured while i was transfering multiple folders of a dozen of videos in each folder. total content size around 90gb or so :'

Image


this could just simply be my own hdd issue, rather than a qts 4.4.1 issue mind.



and now it's rebuilding sync. i'm a bit worried because i still have the data transfer going on in the background but it's not like i can just simply cancel it (i used a cut vs copy action :S )
Image
Last edited by Moogle Stiltzkin on Fri May 31, 2019 8:39 am, edited 1 time in total.
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

User avatar
Trexx
Ask me anything
Posts: 5281
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:50 am
Location: Minnesota

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Trexx » Fri May 31, 2019 8:39 am

Never had any issues like that on mine. Due to hung process during a shutdown, I had to kick the box which cause a raid resync. I changed priorities a couple times and no HDD disconnect, so likely a HDD issue on your side, don't think a 4.4.1 issue (at least that I found on my box).
Paul

Model: TS-877-1600 FW: 4.4.3.x
QTS (SSD): [RAID-1] 2 x 1TB WD Blue m.2's
Data (HDD): [RAID-5] 6 x 3TB HGST DeskStar
VMs (SSD): [RAID-1] 2 x 500GB Evo 860
Ext. (HDD): TR-004 [Raid-5] 4 x 4TB HGST Ultastor
RAM: Kingston HyperX Fury 64GB DDR4-2666
GPU: EVGA GTX 1060 6GB
UPS: CP AVR1350

Model:TVS-673 32GB FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
Model:TS-228a FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAS RAID Rebuild Times | Live QTS Videos | | QNAP NAS Guide | Information needed when you ask for HELP | QNAP Links, Tutorials, etc.
2018 Plex NAS Compatibility Guide | QNAP Plex FAQ | Moogle's QNAP Faq

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9073
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Moogle Stiltzkin » Fri May 31, 2019 8:40 am

Trexx wrote:
Fri May 31, 2019 8:39 am
Never had any issues like that on mine. Due to hung process during a shutdown, I had to kick the box which cause a raid resync. I changed priorities a couple times and no HDD disconnect, so likely a HDD issue on your side, don't think a 4.4.1 issue (at least that I found on my box).
i think it was the same hdd that also dropped last time and you mentioned how sometimes the system could cause a false reading. so it could be the hdd, not sure. i'll run some checks later :'

anyway so raid rebuild was slow, and my data transfer completed, so i went to storage change raid sync priority to max. raid resync completed very fast.

now gonna run a hdd check :shock: checklist

1. rapid smart test
2. long smart test
3. scan disk
4. check file system
Last edited by Moogle Stiltzkin on Fri May 31, 2019 1:21 pm, edited 1 time in total.
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

User avatar
Trexx
Ask me anything
Posts: 5281
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:50 am
Location: Minnesota

Re: [review] QNAP QTS 4.4.1 by Moogle

Post by Trexx » Fri May 31, 2019 10:20 am

Here is what I put in mine for the Kingston HyperX part #
HX426C16FBK2/32
https://www.amazon.com/Kingston-Technol ... B06XKSPW5V

Stay with the 2666 speed (or even slightly faster if cheaper).
Paul

Model: TS-877-1600 FW: 4.4.3.x
QTS (SSD): [RAID-1] 2 x 1TB WD Blue m.2's
Data (HDD): [RAID-5] 6 x 3TB HGST DeskStar
VMs (SSD): [RAID-1] 2 x 500GB Evo 860
Ext. (HDD): TR-004 [Raid-5] 4 x 4TB HGST Ultastor
RAM: Kingston HyperX Fury 64GB DDR4-2666
GPU: EVGA GTX 1060 6GB
UPS: CP AVR1350

Model:TVS-673 32GB FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
Model:TS-228a FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAS RAID Rebuild Times | Live QTS Videos | | QNAP NAS Guide | Information needed when you ask for HELP | QNAP Links, Tutorials, etc.
2018 Plex NAS Compatibility Guide | QNAP Plex FAQ | Moogle's QNAP Faq

Post Reply

Return to “Users' Corner”