[How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Introduce yourself to us and other members here, or share your own product reviews, suggestions, and tips and tricks of using QNAP products.
dawsonkm
Starting out
Posts: 46
Joined: Sun May 01, 2016 9:20 am
Location: New Jersey, USA

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by dawsonkm » Thu Feb 18, 2021 2:22 am

Drchip. This a hardware failure. Would happen regardless of the firmware. Am glad it worked for you
TS-431X2 QTS 4.4.3.1439 - Static Vol 4 x 8TB Hdd Raid 5 Using 10GBE
TS-431X2 QTS 4.4.3.1439 - Static Vol 4 x 8TB Hdd Raid 5 Using 10GBE
TS-431P2 QTS 4.4.3.1439 - Static Vol 4 x 8TB Hdd Raid 5
TS-431P2 QTS 4.4.3.1439 - Static Vol 4 x 8TB Hdd Raid 5
TVS-1282T QTS 4.4.3.1439 - Static Vol 8 x 4TB Hdd Raid 6, Static Vol 6 X 1TB SSD Raid 5 Using 10GBE

Pesca65
Starting out
Posts: 19
Joined: Tue Mar 12, 2019 3:54 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by Pesca65 » Thu Feb 18, 2021 4:53 am

hello yujungchang, i did it !!
Now my Qnap TS-453 mini works perfectly thanks to you.
A friend of mine has a TVS-463 with the same problem. (System botting >>>).
Do you think it's possible to fix it?
I have seen that he has an AMD G-series GX-424CC CPU.
can it work?

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22742
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by dolbyman » Thu Feb 18, 2021 5:22 am

different CPU brand, doubtful that it is the same issue

that booting message is the default of the LCD .. it just means that no signal is ever written to the LCD due to unsuccessful or incomplete boot

Pesca65
Starting out
Posts: 19
Joined: Tue Mar 12, 2019 3:54 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by Pesca65 » Thu Feb 18, 2021 5:44 am

What do you think it could be?
I have already replaced ram, power supply and dom but the result does not change.

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22742
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by dolbyman » Thu Feb 18, 2021 6:22 am

what does the HDMI output ?

Pesca65
Starting out
Posts: 19
Joined: Tue Mar 12, 2019 3:54 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by Pesca65 » Thu Feb 18, 2021 5:08 pm

nothing

yujungchang
Starting out
Posts: 25
Joined: Sun Sep 20, 2020 11:54 am

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by yujungchang » Fri Feb 19, 2021 1:26 pm

Pesca65 wrote:
Thu Feb 18, 2021 4:53 am
hello yujungchang, i did it !!
Now my Qnap TS-453 mini works perfectly thanks to you.
A friend of mine has a TVS-463 with the same problem. (System botting >>>).
Do you think it's possible to fix it?
I have seen that he has an AMD G-series GX-424CC CPU.
can it work?
Great, nice to hear you stick to it and get it all working again!
Unfortunately this is specific to certain Intel CPU models/steppings, so it's not applicable to the newer/older Intel cpu/steppings or any of the AMD.
I'm sure AMD has its own share of issues, but I'm not familiar with their designs and won't be able to help.
[How to] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?) viewtopic.php?f=45&t=157459
[How to] Debug the SATA backplane power issue (models w/ a brick power supply viewtopic.php?f=50&t=157649
[How to] Enable onboard SATA connectors on the x53/x51 (Total 4+2 SATA drives for a 4 bay model) viewtopic.php?f=97&t=157816

sicario
First post
Posts: 1
Joined: Tue Feb 16, 2021 7:03 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by sicario » Thu Feb 25, 2021 8:03 pm

Thanks yujungchang. I applied the fix at pin 1 and 8 on my TS-251. Here's some pics that may help some others with the same issue on TS-251.
I did contact QNAP support and they wanted $140 to try and fix it.

20210225_000713.jpg
20210225_000734.jpg
20210225_001101.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

biasis
First post
Posts: 1
Joined: Sun Feb 28, 2021 11:55 am

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by biasis » Sun Feb 28, 2021 1:40 pm

sicario wrote:
Thu Feb 25, 2021 8:03 pm
Thanks yujungchang. I applied the fix at pin 1 and 8 on my TS-251. Here's some pics that may help some others with the same issue on TS-251.
I did contact QNAP support and they wanted $140 to try and fix it.


20210225_000713.jpg
20210225_000734.jpg
20210225_001101.jpg

Thanks! I have the same problem in the ts 251

giampanov
New here
Posts: 2
Joined: Tue Dec 29, 2020 8:29 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by giampanov » Fri Mar 05, 2021 7:27 pm

Thanks yujungchang and thanks to sicario for posted photos.
Obv I have the same problem on TS-251+...

giampanov
New here
Posts: 2
Joined: Tue Dec 29, 2020 8:29 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by giampanov » Sat Mar 06, 2021 6:25 pm

System perfectly recovered. :)
Here the pic of my TS-251+ motherboard with resistor 100 Ohm applied.
Thanks again.
TS-251+_motherboard_with_fix.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

VectraT
New here
Posts: 2
Joined: Sat Mar 13, 2021 3:31 am

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by VectraT » Sat Mar 13, 2021 4:41 am

Bought dead TS-251 today, found this forum, read these posts, installed 118 Ohm resistor and IT WORKS! :D
Thanks guys!

AlastairStevenson
Experience counts
Posts: 2315
Joined: Wed Jan 08, 2014 10:34 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by AlastairStevenson » Mon Mar 15, 2021 6:16 pm

Presumably you know this isn't a permanent fix - it just extends the working life somewhat.
Useful for providing a chance to retrieve data that has not been backed up.
The underlying cause is a design weakness in the CPU that causes a progressive deterioration of an I/O signal.
TS-431+ for storage and media and a bunch of IP cams under Surveillance Station. TVS-473 as files backup and QVR Pro.

VectraT
New here
Posts: 2
Joined: Sat Mar 13, 2021 3:31 am

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by VectraT » Mon Mar 15, 2021 9:42 pm

So I can't sell it - it will be dead again? Interesting, how long it takes to die again?

AlastairStevenson
Experience counts
Posts: 2315
Joined: Wed Jan 08, 2014 10:34 pm

Re: [How To] Recover no beep / dead Intel based Qnap x53/x51 (2014~2016?)

Post by AlastairStevenson » Tue Mar 16, 2021 5:41 pm

Interesting, how long it takes to die again?
That's not something that can be easily predicted.
It would depend on how much deterioration has already occurred, for example.
The effect doesn't occur when the device is powered off, so that can be used to extend the remaining life.

Check out some google searches on "intel cpu electromigration" for example.
Or the Wikipedia article on the topic - https://en.wikipedia.org/wiki/Electromigration
Buried in this large thread also are links to Intel's advisories on the elevated susceptibility of the specific CPU used in these NAS models.
TS-431+ for storage and media and a bunch of IP cams under Surveillance Station. TVS-473 as files backup and QVR Pro.

Post Reply

Return to “Users' Corner”