QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Don't miss a thing. Post your questions and discussion about other uncategorized NAS features here.
Post Reply
derlordis0n
New here
Posts: 6
Joined: Sun Jan 24, 2016 5:48 pm

QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by derlordis0n » Thu Oct 11, 2018 2:39 pm

Hello everyone,

this is about the following adapter: https://www.qnap.com/en/product/qwa-ac2600

Setup: The 2.4Ghz band is used to connect to the router for Internet access, the 5Ghz band is used as an access point via WirelessAP. The NAS has an Internet connection and a client can also connect to the access point. However, the Internet connection is not passed on to the clients. How can I change this?


Network.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

dolbyman
Guru
Posts: 11032
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by dolbyman » Thu Oct 11, 2018 9:50 pm

dont think anyone here uses wifi adapter on the qnap .. horrible idea

if you need wifi access, let the router handle it

derlordis0n
New here
Posts: 6
Joined: Sun Jan 24, 2016 5:48 pm

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by derlordis0n » Fri Oct 12, 2018 2:39 am

dolbyman wrote:dont think anyone here uses wifi adapter on the qnap .. horrible idea

if you need wifi access, let the router handle it


Are all of your 10k posts that counterproductive? I´m asking for help and input and this is what you´ve got?
Back to topic: Anyone knows how to setup the virtual switch?

dolbyman
Guru
Posts: 11032
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by dolbyman » Fri Oct 12, 2018 3:47 am

gist of it was .. best to ask qnap .. they pushed out those products .. hardly anyone uses them

so your best bet in terms of support is QNAP helpdesk
https://helpdesk.qnap.com/

But if any other user wants to take a shot at this config .. go ahead

User avatar
spikemixture
Easy as a breeze
Posts: 349
Joined: Wed Mar 07, 2018 11:04 pm
Location: 3rd World

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by spikemixture » Wed Oct 17, 2018 8:56 pm

@ derlordis0n

I too wish to know how this works as mine is arriving in 7 days

I assumed you d/l the new app " WirelessAP Station "

The way I read this card (and briefly watching the qnap videos here http://tinyurl.com/ydxntbjs the purpose is an access point to take a load off your router.
I have about 25 wireless clients (and 30 hardwired) connected now so to relieve some of that can't be a bad thing.

When mine arrives I will watch the setup part again of the video...
Qnap TVS-1282 - HD - 6x8TB Wd Red, 2x 8TB Iron Wolf - (Raid 6)
PCI-e - M.2 - 2x Samsung 960 Evo 250gb - Static (Raid 1) - PMS
SSD - 2x Samsung 860 Evo 500gb - Static (Raid 1) - VM etc
SSD - 2x Samsung 860 Evo 250gb - Static (Raid 1) - Cache
M.2 - 2x Samsung 850 Evo 250gb - (Raid 1) - Qtier
Back up - Synology -1817+(2x10, 4x6, 2x4) Raid SHR & Drobo 5n - 5x4tb Seagate & Buffalo LinkStation -2x 4TB Seagate = about 80TB as backup
TV client boxes - present and past - 2xShield Pro (2015 & 2017), Shield 16gb 2017, ATV4, Xbox 360 & one, FireStick, Fire TV, Roku3, Roku4, Chromecast, Samsung & LG Smart TV's and multiple android phones and tablets.
All software is updated as soon as it's available.
I give my opinion from my experience!
:roll:

derlordis0n
New here
Posts: 6
Joined: Sun Jan 24, 2016 5:48 pm

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by derlordis0n » Fri Oct 26, 2018 3:05 pm

Hi Spikemixture,

any success? Support hasn´t getting back to me in 2 weeks (!).

Cheers

User avatar
spikemixture
Easy as a breeze
Posts: 349
Joined: Wed Mar 07, 2018 11:04 pm
Location: 3rd World

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by spikemixture » Sat Oct 27, 2018 8:54 pm

derlordis0n wrote:Hi Spikemixture,

any success? Support hasn´t getting back to me in 2 weeks (!).

Cheers


I have been harassing Qnap about my unit - It has not been sent yet!
Qnap TVS-1282 - HD - 6x8TB Wd Red, 2x 8TB Iron Wolf - (Raid 6)
PCI-e - M.2 - 2x Samsung 960 Evo 250gb - Static (Raid 1) - PMS
SSD - 2x Samsung 860 Evo 500gb - Static (Raid 1) - VM etc
SSD - 2x Samsung 860 Evo 250gb - Static (Raid 1) - Cache
M.2 - 2x Samsung 850 Evo 250gb - (Raid 1) - Qtier
Back up - Synology -1817+(2x10, 4x6, 2x4) Raid SHR & Drobo 5n - 5x4tb Seagate & Buffalo LinkStation -2x 4TB Seagate = about 80TB as backup
TV client boxes - present and past - 2xShield Pro (2015 & 2017), Shield 16gb 2017, ATV4, Xbox 360 & one, FireStick, Fire TV, Roku3, Roku4, Chromecast, Samsung & LG Smart TV's and multiple android phones and tablets.
All software is updated as soon as it's available.
I give my opinion from my experience!
:roll:

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 6381
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by Moogle Stiltzkin » Sat Oct 27, 2018 11:19 pm

dolbyman wrote:dont think anyone here uses wifi adapter on the qnap .. horrible idea

if you need wifi access, let the router handle it


not trolling, but could you please elaborate :' ?

if wireless access to the qnap is required, then why isn't direct wireless to the qnap instead of router better?

according to the marketing people, they said the point of doing it instead of router was to offload wireless from router, and instead go direct to the qnap instead.

other than that, just providing a wireless ap to the qnap, if a wired setup is not possible for the user (maybe they could resort to a wireless router or ethernet homeplug instead alternatively :' > )


spikemixture wrote:
derlordis0n wrote:Hi Spikemixture,

any success? Support hasn´t getting back to me in 2 weeks (!).

Cheers


I have been harassing Qnap about my unit - It has not been sent yet!


actually i got emails. one was confirmation i won. the 2nd part was about shipping received and being shipped out. i'm wondering if you got the 2nd part> :)



derlordis0n wrote:Are all of your 10k posts that counterproductive? I´m asking for help and input and this is what you´ve got?
Back to topic: Anyone knows how to setup the virtual switch?


i'd love to help but not sure i have an answer to this.

my own setup.... i configured virtual switch 1 for use for ethernet1 wired. also for PIA VPN (which also serves as gateway, meaning ip of the QNAP is based on the VPN client in QVPN i setup).

then wireless adapter uses virtual switch 2. I tried both ap station, and without. with ap station it sets the qnap as an AP for stuff to connect to. the other method you connect to another AP. so i'm using the later, simply because my setup connects wirelessly through the router, to the QNAP (which is also wireless). simply because my client pc wireless ** compared to my router. And my pc is wired to router. so the only thing wireless is between the router and the qnap :)

for internet connectivity, it seemed to work since cloudlink was working :' also vpn works.
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5 & 2 x m.2 Samsung 850 Evo raid1 cache acceleration read only. QWA-AC2600 wireless adapter addon.
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Network
Asus AC68U Router|100mbps dl/50mbps ul FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and articles by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review

Image
https://faq.qnapunofficial.com/

https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

dolbyman
Guru
Posts: 11032
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by dolbyman » Sun Oct 28, 2018 2:24 am

@moogle ..why offload witeless from the router? .. that thing was made for it ...wifi on the qnap is just an added feature like karaoke,machine learning or iot ....

if nas core features were all flawless ..fine ..but qnap struggles to keep even those running

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 6381
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by Moogle Stiltzkin » Sun Oct 28, 2018 7:41 pm


From Youtube.com


their explanation is @ 5:55 :'
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5 & 2 x m.2 Samsung 850 Evo raid1 cache acceleration read only. QWA-AC2600 wireless adapter addon.
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Network
Asus AC68U Router|100mbps dl/50mbps ul FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and articles by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review

Image
https://faq.qnapunofficial.com/

https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

dolbyman
Guru
Posts: 11032
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by dolbyman » Sun Oct 28, 2018 11:36 pm

I looked at the video part.. still dont think there is any advantage

a dedicated ap would mean a sepperate ssid you would need to connect to .. or as in bridge mode mode ... then why not use a dedicated bridge that can run without the nas ?

anyways .. I still keep my NAS and wifi sepperate ...

hope that function does not get dropped in a couple of firmware versions to turn those cards into paperweights (for the sake of customers that bought it)

======

but look at the upside here moogle (for other forum users)...you are a regular user that has this card (albeit won in a contest) .. so you will be the goto "support person" from now on :p

before I always said ..no forum regular has such a card ..so support will be limited

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 6381
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: QWA-AC2600: Clients no Internet connection

Post by Moogle Stiltzkin » Mon Oct 29, 2018 8:56 pm

you mean like this?

From Youtube.com



from what i saw it could setup the qnap using ap station (yes you setup a ssid for other things to connect to it) or the other method which is connect direct from the wireless adapter to other available access points (e.g. the router). the later sounds exactly like the setup you are suggesting?

so it's a buy either the wireless adapter, or a second router question then i suppose. with the adapter you don't have require an ac adapter (since it's powered internally), but with a router you do :shock:



the only third party reviews i found were these

From Youtube.com



From Youtube.com




dolbyman wrote:but look at the upside here moogle (for other forum users)...you are a regular user that has this card (albeit won in a contest) .. so you will be the goto "support person" from now on :p

before I always said ..no forum regular has such a card ..so support will be limited


i use very basic setups.... and i'm not an expert on subject matter. i'd prefer to refer them to helpdesk when possible ^^;

but yes if it's something i know since i tried and tinkered with the settings available, i will speak up though to assist where possible :) ...as usual...
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5 & 2 x m.2 Samsung 850 Evo raid1 cache acceleration read only. QWA-AC2600 wireless adapter addon.
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Network
Asus AC68U Router|100mbps dl/50mbps ul FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and articles by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review

Image
https://faq.qnapunofficial.com/

https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

Post Reply

Return to “Miscellaneous”