Long shutdown time

Don't miss a thing. Post your questions and discussion about other uncategorized NAS features here.
Post Reply
johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Long shutdown time

Post by johnvick » Tue Jul 30, 2019 10:27 am

This is on TS-420 - used to take 5-10 minutes now 1 hour 20 mins:

Information 2019/07/29 23:52:03 System 127.0.0.1 localhost System was shut down on Mon Jul 29 23:52:02 NZST 2019.
Information 2019/07/29 22:32:48 admin 192.168.1.80 --- [Power Management] System will be shutdown now.

I haven't added any new software other than the updates to hybrid sync and not much else running on it - used maninly to store media files.

Any ideas on how to track down the problem?

John
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

User avatar
OneCD
Ask me anything
Posts: 6212
Joined: Sun Aug 21, 2016 10:48 am
Location: "... there, behind that sofa!"

Re: Long shutdown time

Post by OneCD » Tue Jul 30, 2019 10:38 am

The Seagate drive models (DM) currently shown in your signature panel are known to be problematic in QNAP NAS. You’ll need to replace them.

production NAS: TS-569 Pro with Debian 9.9 'Stretch' (power on/off times are < 1 minute)
backup NAS: TS-559 Pro+ with QTS 4.2.6 #20190730

one.cd.only@gmail.com

Image Image Image Image

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Tue Jul 30, 2019 12:29 pm

Thanks but I've been using them for several years without problem with the device running 13 hours a day. When I bought the NAS they were on the approved list - I'm aware they are not popular with some members of this forum but hard to see how they will be causing the slow shutdown?

Edit - just checked these drives are still on the compatibility list.

I should add that # shutdown now gives the same result.

John
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

User avatar
OneCD
Ask me anything
Posts: 6212
Joined: Sun Aug 21, 2016 10:48 am
Location: "... there, behind that sofa!"

Re: Long shutdown time

Post by OneCD » Tue Jul 30, 2019 4:45 pm

You might experiment by manually stopping each installed QPKG via your App Center, then performing a shutdown. Any change?

production NAS: TS-569 Pro with Debian 9.9 'Stretch' (power on/off times are < 1 minute)
backup NAS: TS-559 Pro+ with QTS 4.2.6 #20190730

one.cd.only@gmail.com

Image Image Image Image

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Tue Jul 30, 2019 5:02 pm

Nice one - the culprit must be Hybrid backup sync, the only app I had running as after stopping it the system shutdown quickly. I'll uninstall and reinstall and hope this fixes it.

John
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

User avatar
Toxic17
Ask me anything
Posts: 5111
Joined: Tue Jan 25, 2011 11:41 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Re: Long shutdown time

Post by Toxic17 » Tue Jul 30, 2019 7:44 pm

was HBS running a backup job when you try to shut down perhaps? is the shutdown done at a specific time each day and for what reason? NAS's are designed to run 24/7. you could also have it perform hibernation instead of a full shutdown.
Regards Simon

QTS 4.x User Guidex

QNAP Club Repository
Submit a ticket • QNAP Helpdesk
QNAP Tutorials, User Manuals, FAQs, Downloads, Wiki
When you ask a question, please include the following


NAS: TS-473-32GB QM2-2P QXG-10G1T 4.3.6.0993 • TVS-463-16GB 4.3.6.0993 QM2-2S10G1TB • TS-459 Pro 2GB 4.2.6 • TS-121 4.3.3.0998 • APC Back-UPS ES 700G •
QPKG's: TwonkyServer 8.51 • Apache73 • QSonarr 3.0.1.503 • QNBZGet 21.0 • phpMyAdmin 4.9.0.1 • Qmono 5.20.1.19 • McAfee 2.2.1 • Lychee 3.2.15 • HBS 3.0.190802 • LEgo v3.0.0
Network: VM Hub 3.0 <500/35> • UniFi USG Pro 4 • UniFi USW-16-150W • UniFi USW-8-60W • UniFi CloudKey Gen2+• UniFi G3-Flex • UAP AC Pro • UAP AC Lite • SLM2008 • Dell 7050 MFF •

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Wed Jul 31, 2019 3:32 am

HBS wasn't doing a backup job at at the time and uninstaling/reinstalling did not help. The NAS shuts down at 11:30 PM each night as I do not need it overnight so thought I'd save the power. Can this device hybernate? I've never seen that option.

John
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Wed Jul 31, 2019 6:07 am

Tried again - without HBS, three minute shutdows. With HBS, no jobs running or even setup, 1 hr 20 minutes shutdown.

Time to open support ticket or any other ideas?

John
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

User avatar
Toxic17
Ask me anything
Posts: 5111
Joined: Tue Jan 25, 2011 11:41 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Re: Long shutdown time

Post by Toxic17 » Wed Jul 31, 2019 6:56 am

are you running HBS v2.x or v3.x ?

v3 is still beta but works well here. also supports QuDedup. not sure if your NAS is supported in HBS3 however.
Regards Simon

QTS 4.x User Guidex

QNAP Club Repository
Submit a ticket • QNAP Helpdesk
QNAP Tutorials, User Manuals, FAQs, Downloads, Wiki
When you ask a question, please include the following


NAS: TS-473-32GB QM2-2P QXG-10G1T 4.3.6.0993 • TVS-463-16GB 4.3.6.0993 QM2-2S10G1TB • TS-459 Pro 2GB 4.2.6 • TS-121 4.3.3.0998 • APC Back-UPS ES 700G •
QPKG's: TwonkyServer 8.51 • Apache73 • QSonarr 3.0.1.503 • QNBZGet 21.0 • phpMyAdmin 4.9.0.1 • Qmono 5.20.1.19 • McAfee 2.2.1 • Lychee 3.2.15 • HBS 3.0.190802 • LEgo v3.0.0
Network: VM Hub 3.0 <500/35> • UniFi USG Pro 4 • UniFi USW-16-150W • UniFi USW-8-60W • UniFi CloudKey Gen2+• UniFi G3-Flex • UAP AC Pro • UAP AC Lite • SLM2008 • Dell 7050 MFF •

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Wed Jul 31, 2019 8:34 am

v3 not available for the TS-420 - I'm on v2.19. I've submitted a support ticket. Thanks for your help.

John
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Sat Sep 07, 2019 11:49 am

Just to follow up on this QNAP logged in a few times but seemingly couldn't solve the problem and it has been passed on to their developers.

If anyone else has this problem a quick way to shutdown is:

cd /share/MD0_DATA/.qpkg/HybridBackup (on my TS-420 RAID 5 system)
cd /share/HDA_DATA/.qpkg/HybridBackup (on my TS-212 two single disk system)
./backupstation.sh stop
poweroff
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

User avatar
OneCD
Ask me anything
Posts: 6212
Joined: Sun Aug 21, 2016 10:48 am
Location: "... there, behind that sofa!"

Re: Long shutdown time

Post by OneCD » Sat Sep 07, 2019 12:06 pm

johnvick wrote:
Sat Sep 07, 2019 11:49 am
cd /share/MD0_DATA/.qpkg/HybridBackup (on my TS-420 RAID 5 system)
cd /share/HDA_DATA/.qpkg/HybridBackup (on my TS-212 two single disk system)
./backupstation.sh stop
That QPKG should have an entry in [/etc/init.d] which would give you a model-agnostic method to stop it. ;)

I don't have access to HBS, but you might try this:

Code: Select all

/etc/init.d/backupstation.sh stop

production NAS: TS-569 Pro with Debian 9.9 'Stretch' (power on/off times are < 1 minute)
backup NAS: TS-559 Pro+ with QTS 4.2.6 #20190730

one.cd.only@gmail.com

Image Image Image Image

johnvick
Know my way around
Posts: 112
Joined: Thu May 03, 2012 2:19 pm

Re: Long shutdown time

Post by johnvick » Sat Sep 07, 2019 2:41 pm

Confirmed works on my TS-212.
TS-420 3 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 3TB WD Red RAID 5, FW 4.3.3.0967
TS-212 1 x 3TB Seagate SD3000DM001, 1 x 4TB WD40EFXR, FW 4.3.3.0967

Post Reply

Return to “Miscellaneous”