Page 1 of 1

Need help re-setting up my NAS

Posted: Thu Sep 05, 2019 1:15 pm
by tjg123
Hi I am having trouble using my NAS. An IT guy helped me set it up the first time, and then I changed location. I am able to open the IP address and get onto my account and to use Qfinder. But I want to save backups on my computer, but can't access new apps in the app centre. I get:

"The system has detected that your DNS server cannot resolve hosts, and some applications might not work properly." It tells me to go to control panels - interfaces and check if the DNS server and default gateway is correct.

I am not well versed enough to even know what this means. I looked on my Mac and found the DNS info in the network settings but have no idea what it means, or what it needs to do. It's very frustrating because I don't even know where to start.

How do I get my computer and my Qnap talking to each other thoroughly enough so that I can finally do what I bought it for? I want to backup my computer, but I have had this qnap for a year and it is too confusing.

Thanks for any help.

Re: Need help re-setting up my NAS

Posted: Thu Sep 05, 2019 3:40 pm
by P3R
tjg123 wrote:
Thu Sep 05, 2019 1:15 pm
"The system has detected that your DNS server cannot resolve hosts, and some applications might not work properly." It tells me to go to control panels - interfaces and check if the DNS server and default gateway is correct.

I am not well versed enough to even know what this means.
It mean that the address of the default gateway (the router/firewall in your network) and/or DNS server (a service that translate names "qnap.com" to internet addresses "54.236.152.254" isn't properly configured on the NAS. Without having that properly configured the NAS and App Center can't communicate over the internet to get any apps.

You either need to learn very basic networking configuration or again have someone do the setup for you.

A short term workaround may be to connect to the App Center with a computer that have working internet access, tell it what you have and download the file with App you want to the computer. Then you bring up the App Center in the Qnap and install the app manually.

Re: Need help re-setting up my NAS

Posted: Fri Sep 06, 2019 11:54 am
by spikemixture
You either need to learn very basic networking configuration or again have someone do the setup for you.

What he said !! 8)