Only one of four drives is flashing green and no access to NAS

Discussion about hard drive spin down (standby) feature of NAS.
Post Reply
kochobay
New here
Posts: 2
Joined: Wed Apr 14, 2021 5:54 pm

Only one of four drives is flashing green and no access to NAS

Post by kochobay » Wed Apr 14, 2021 6:05 pm

Hi,

I have a QNAP TS-431 with identical 4 2TB WD disks and RAID5 configuration.
Now status led and first 3 HDDs leds are fixed green, LAN flashing orange but 4th disk is flashing green as if a huge disk access on it.
And we have no access to SSH, web or File System although I can telnet to SSH port (22) and Http port (80).
Qfinder is also not able to find NAS.

Is there anyone having any idea about what's going on?

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22689
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Only one of four drives is flashing green and no access to NAS

Post by dolbyman » Wed Apr 14, 2021 8:17 pm

without ssh, it's pretty much impossible to tell

was the NAS web exposed ? maybe it's busy encrypting your files for ransom?

kochobay
New here
Posts: 2
Joined: Wed Apr 14, 2021 5:54 pm

Re: Only one of four drives is flashing green and no access to NAS

Post by kochobay » Thu Apr 15, 2021 2:51 am

Thank you for response, no, NAS is not web exposed,
And only one drive has activity, the other three ones are fixed green.
It seems like 4rd one is formatting while others were sleeping.

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 22689
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Only one of four drives is flashing green and no access to NAS

Post by dolbyman » Thu Apr 15, 2021 3:04 am

not sure what to do .. force a reboot to see what is going on maybe

Post Reply

Return to “HDD Spin Down (HDD Standby)”