Hard Drive Failure

Q'center app, Helpdesk app
Post Reply
Nobber
New here
Posts: 7
Joined: Sat Mar 29, 2014 8:18 am

Hard Drive Failure

Post by Nobber » Fri Aug 09, 2019 12:55 am

Hello
Disk 1 has failed in my TS421 with 2 3 4 working in degraded mode, I have installed a new disk and run a file system check and i get an error message saying failed to add disk 1 to the volume. I have
(all 4 disks are showing as good)

Deleted all partitions from the disk
rebooted
Tried to add disk 1 as a single disk - didnt show up in create box

any ideas on next steps
Thank you

dolbyman
Guru
Posts: 15561
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Hard Drive Failure

Post by dolbyman » Fri Aug 09, 2019 1:07 am

did you hotswap the drive ?

Nobber
New here
Posts: 7
Joined: Sat Mar 29, 2014 8:18 am

Re: Hard Drive Failure

Post by Nobber » Fri Aug 09, 2019 1:13 am

yes, tried several times

dolbyman
Guru
Posts: 15561
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Hard Drive Failure

Post by dolbyman » Fri Aug 09, 2019 1:30 am

can you SSH in and do a

Code: Select all

cat /proc/mdstat
post the results back in code wrap tags

Nobber
New here
Posts: 7
Joined: Sat Mar 29, 2014 8:18 am

Re: Hard Drive Failure

Post by Nobber » Fri Aug 09, 2019 2:48 am

Mmm will need to Google that, I'll get back to you, thank you

Nobber
New here
Posts: 7
Joined: Sat Mar 29, 2014 8:18 am

Re: Hard Drive Failure

Post by Nobber » Fri Aug 09, 2019 3:00 am

mdstat attachment
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

dolbyman
Guru
Posts: 15561
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Hard Drive Failure

Post by dolbyman » Fri Aug 09, 2019 3:23 am

ok the RAID5 is degraded

- remove the new drive
- format the disk (quick format is fine)
- reboot the NAS (it should come up degraded)
- insert the new disk again and the rebuild should start


the same command should give you info about the progress of the rebuild

Nobber
New here
Posts: 7
Joined: Sat Mar 29, 2014 8:18 am

Re: Hard Drive Failure

Post by Nobber » Fri Aug 09, 2019 2:25 pm

Ok I think this is a compatibility issue, I replaced disk 1 with a WD30EZRZ 3.0TB Blue Desk Top Drive...When I put the original disk back in WD 3.TB Red NAS Drive (With a deleted partition it worked almost straight away so it must be a disk problem? Strange thing is I deleted the partition on the original disk and put it back in the NAS and the volume with all 4 disks was availble within in minutes I was expecting it to have to rebuild that HD back into the volume

Nobber
New here
Posts: 7
Joined: Sat Mar 29, 2014 8:18 am

Re: Hard Drive Failure

Post by Nobber » Fri Aug 09, 2019 2:26 pm

Ok thanks for the reply I'll try that later, thanks

dolbyman
Guru
Posts: 15561
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Hard Drive Failure

Post by dolbyman » Fri Aug 09, 2019 9:38 pm

the blue drive should be recognized..it's just not meant for raid use and could fail prematurely (or make the raid slow with long error corrections)

on raid1...all volumes/folders should be visible, even when degraded

Post Reply

Return to “NAS Management”