Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Windows Access Rights Management
Post Reply
njarvisto
Starting out
Posts: 22
Joined: Mon May 28, 2012 8:38 am

Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by njarvisto » Mon Jul 30, 2018 10:47 am

Ive recently upgraded from a TS259 Pro+ to a TS253be & now cannot access any folders through file explorer :S
I can access through web GUI, QFile (iOS) & myqnapcloud - everything worked fine before migrating to the new hardware. I am sure that there is just one silly little setting that's killing it, but for the life of me I cannot work out what.

Im running windows10,
TS-253be firmware 4.3.4.0644
checked user has permission to access the folders.
I can ping both IP & NAS name with zero loss
I have deleted and reset any credentials to access - the error appears to be occurring before credentials are checked.
Checked nil restrictions on IP or blocking for IP to access.
QFinder Pro 6.5.0 - "Network Drives" button does nothing & shows no error.

Error:
"Windows cannot access \\xxxxxx" [or \\xxx.xxx.xxx.xxx]
"Check the spelling of the name. Otherwise there might be a problem with your network. To try to identify and resolve network problems, click Diagnose".

The second error I get [after encrypting folders to allow remote access from QNAP Tech support]
"You cant connect to the file share because its not secure. This share requires the obsolete SMB1 protocol, which is unsafe and could expose your system to attack. Your system requires SMB2 or higher..."

Any thoughts?

User avatar
storageman
Ask me anything
Posts: 5511
Joined: Thu Sep 22, 2011 10:57 pm

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by storageman » Mon Jul 30, 2018 5:31 pm

In Control Panel Win/Mac/NFS have you enabled SMB 3?

User avatar
master_sentinel
Starting out
Posts: 18
Joined: Wed May 26, 2010 3:01 am

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by master_sentinel » Mon Jul 30, 2018 5:31 pm

I just posted a similar issue to yourss
viewtopic.php?f=15&t=142464

I posted under Backup, but symptoms and problems are same as your, I'll watch you thread too :

njarvisto
Starting out
Posts: 22
Joined: Mon May 28, 2012 8:38 am

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by njarvisto » Mon Jul 30, 2018 7:05 pm

storageman wrote:In Control Panel Win/Mac/NFS have you enabled SMB 3?


Solved!
Thank you kind sir

Why on earth that was the issue (& it took QNAP support over a week so far with no resolution!)
You would think that this would be default? I wonder why it was an issue when I migrated to the new qnap?

User avatar
storageman
Ask me anything
Posts: 5511
Joined: Thu Sep 22, 2011 10:57 pm

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by storageman » Mon Jul 30, 2018 8:48 pm

I assume it inherited the settings which had only SMB 1.0!

njarvisto
Starting out
Posts: 22
Joined: Mon May 28, 2012 8:38 am

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by njarvisto » Tue Jul 31, 2018 5:41 am

storageman wrote:I assume it inherited the settings which had only SMB 1.0!


I’ll check this out - interesting though that I had no issues with the TS259 Pro+ (I upgraded due to a faulty power connection & it was virtually the same price to replace the power/motherboard as to buy a new unit)

pdasterly
Starting out
Posts: 29
Joined: Thu May 03, 2018 11:56 am

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by pdasterly » Sun Nov 18, 2018 2:39 am

storageman wrote:
Mon Jul 30, 2018 5:31 pm
In Control Panel Win/Mac/NFS have you enabled SMB 3?
thanks, this fixed my nas after firmware 4.3.5.0760 update

mmarr
Starting out
Posts: 10
Joined: Sat Jan 05, 2013 6:12 pm

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by mmarr » Fri May 17, 2019 3:57 am

Thanks. This fixed my issue as well. For the benefit of others, in firmware 4.3.6.0923 the SMB setting is in Control Panel / Network and File Services / Microsoft Networking / Advanced Options / Highest SMB Version.

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 9026
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: Cannot access NAS through File Explorer (Web ok)

Post by Moogle Stiltzkin » Fri May 17, 2019 4:09 am

mmarr wrote:
Fri May 17, 2019 3:57 am
Thanks. This fixed my issue as well. For the benefit of others, in firmware 4.3.6.0923 the SMB setting is in Control Panel / Network and File Services / Microsoft Networking / Advanced Options / Highest SMB Version.
good tip. next time i see someone with this issue, i'll point them to this :)

when did they add a highest and lowest smb? i only recall being 1 smb selection at a time. is this new ? :'

whats the highest smb a ts-509 pro supports, 2.0 ? 2.1 ? not sure which lowest to add :S
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4tb [ 3x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) & 1x WD RED NAS ] EXT4 Raid5 & 2 x m.2 SATA Samsung 850 Evo raid1 +16gb ddr4 Crucial+ QWA-AC2600 wireless+QXP PCIE
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TL-D400S 2x 4TB WD Red Nas (WD40EFRX) single disks.
[^] QNAP TS-659 Pro II
[^] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB WD RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[^] QNAP TS-228
[^] QNAP TS-128
[Mobile NAS] TBS-453DX w. 2x Crucial MX500 500gb EXT4 raid1

Network
Asus AC68U Router|100dl/50ul MBPS FTTH Internet | Win10, WC PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides & articles
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review
https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

Post Reply

Return to “Windows”