Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Questions about SNMP, Power, System, Logs, disk, & RAID.
Post Reply
TECH1982
Know my way around
Posts: 113
Joined: Sun Feb 08, 2015 6:44 pm

Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by TECH1982 » Sun Aug 12, 2018 2:20 pm

How do you get to this screen ?

https://www.qnap.com/qts/4.3.4/images/tpc1/tpc1-f10-img2.png

I'm having trouble finding it on my TS-451+.. I looked at all options.
TS-451+

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 6711
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by Moogle Stiltzkin » Sun Aug 12, 2018 4:18 pm

depends what firmware version you are running. secure erase was added in a newer firmware forgot which version exactly
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5 & 2 x m.2 Samsung 850 Evo raid1 cache acceleration read only. QWA-AC2600 wireless adapter addon.
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Network
Asus AC68U Router|100mbps dl/50mbps ul FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and articles by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review


https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

Mousetick
Easy as a breeze
Posts: 352
Joined: Thu Aug 24, 2017 10:28 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by Mousetick » Sun Aug 12, 2018 4:27 pm

Have you tried searching the forum? The answer is contained within this thread:
Secure erase of hard drives

TLDR: The drive must not belong to a storage pool.

Funnily enough, both TECH1982 and Moogle Stiltzkin participated in the aforementioned thread. And Moogle provides an excerpt from some unidentified QNAP documentation. I wonder where he found it, because as far as I can tell, there is no complete documentation on Storage & Snapshots Manager, and 'Secure Erase' is nowhere to be found on the QNAP web site, except on the QTS 4.3.4 marketing page.

TECH1982
Know my way around
Posts: 113
Joined: Sun Feb 08, 2015 6:44 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by TECH1982 » Sun Aug 12, 2018 5:54 pm

then perhaps it would have to be a future firmware. 4.3.4.0644 Build 20180710

Mousetick wrote:Have you tried searching the forum? The answer is contained within this thread:
Secure erase of hard drives

TLDR: The drive must not belong to a storage pool.

Funnily enough, both TECH1982 and Moogle Stiltzkin participated in the aforementioned thread. And Moogle provides an excerpt from some unidentified QNAP documentation. I wonder where he found it, because as far as I can tell, there is no complete documentation on Storage & Snapshots Manager, and 'Secure Erase' is nowhere to be found on the QNAP web site, except on the QTS 4.3.4 marketing page.



Ya I did, but since this is specially to their marketing page.. I am already aware of alternative methods, but the fact QNAP lists from their pages, must mean something. Unless, its a mistake. Guess we'll wait and see.
TS-451+

User avatar
Moogle Stiltzkin
Ask me anything
Posts: 6711
Joined: Thu Dec 04, 2008 12:21 am
Location: Around the world....
Contact:

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by Moogle Stiltzkin » Sun Aug 12, 2018 6:53 pm

Mousetick wrote:Have you tried searching the forum? The answer is contained within this thread:
Secure erase of hard drives

TLDR: The drive must not belong to a storage pool.

Funnily enough, both TECH1982 and Moogle Stiltzkin participated in the aforementioned thread. And Moogle provides an excerpt from some unidentified QNAP documentation. I wonder where he found it, because as far as I can tell, there is no complete documentation on Storage & Snapshots Manager, and 'Secure Erase' is nowhere to be found on the QNAP web site, except on the QTS 4.3.4 marketing page.


either it was from a newsletter i got in my mail, or i saw a web newsletter somewhere on the web. either way i recall i copy pasted this from somewhere, i did not just type that out :) usually i would include the sauce link... but since i didn't then it probably was from a marketing newsletter i read from my mail.

i also recall they mentioned this in a youtube at some point.

*update

nm i found where i got it from. Go to QTS, storage manager. Click the "?" then scroll down, and there should be mention of secure erase there. I copied pasted from there 8)
NAS
[Main Server] QNAP TS-877 w. 4x HGST Deskstar NAS (HDN724040ALE640) EXT4 Raid5 & 2 x m.2 Samsung 850 Evo raid1 cache acceleration read only. QWA-AC2600 wireless adapter addon.
[Backup] QNAP TS-653A w. 5x 2TB Samsung EcoGreen F3 (HD203WI) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-659 Pro
[Backup] QNAP TS-509 Pro w. 4x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS) EXT4 Raid5
[Backup] QNAP TS-228
[Backup] QNAP TS-128 w. 1x 1TB Western Digital RE3 (WD1002FBYS)

Network
Asus AC68U Router|100mbps dl/50mbps ul FTTH Internet | Windows 10 Enterprise, Water Cooled PC-Intel i7 920 Ivy bridge desktop (1x 512gb Samsung 850 Pro SSD + 1x 4tb HGST Ultrastar 7K4000)


Guides and articles by me
[Review] Moogle's QNAP experience
[Review] Moogle's TS-877 review


https://www.patreon.com/mooglestiltzkin

User avatar
Toxic17
Experience counts
Posts: 4636
Joined: Tue Jan 25, 2011 11:41 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by Toxic17 » Sun Aug 12, 2018 7:05 pm

The option is only available when disks are not raided or in a Volume.

Select a single disk, then goto Action, and erase disk option is there. When Disks are raided, the Action heading of "Secure Erase" is hidden.
Regards Simon

QNAP 4.3.x/4.2.x Manuals

QNAP Club Repository
Submit a ticket • QNAP Helpdesk
QNAP Tutorials, User Manuals, FAQs, Downloads, Wiki
When you ask a question, please include the following


MeteoBridge NanoSD • ODROID N2 • FlightAware ProStick Plus
NAS: TVS-463/QM2-2P 4.3.6.0895 • TS-453BT3 4.3.6.0895 • TS-121 4.3.3.0868 • APC Back-UPS ES 700G
QPKG's: TwonkyServer 8.51 • QApache 2.4.38.7216 • QSonarr 3.0.0.348 • QNBZGet 21.0-r2296 • phpMyAdmin 4.8.5 • Qmono 5.18.0.240 • Lychee 3.2.13
Network: VM Hub 3.0 <500/35> • UniFi USG Pro 4 • UniFi USW-16-150W • UniFi USW-8-60W • UniFi CloudKey • UAP AC Pro • UAP AC Lite • TL-SG1016DE • SLM2008 • Dell 7050 MFF

TECH1982
Know my way around
Posts: 113
Joined: Sun Feb 08, 2015 6:44 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by TECH1982 » Mon Aug 13, 2018 10:20 am

Toxic17 wrote:The option is only available when disks are not raided or in a Volume.

Select a single disk, then go to Action, and erase disk option is there. When Disks are raided, the Action heading of "Secure Erase" is hidden.



Actually, your dead right on this one :)

I had to first 1. remove these disks from RAID so they appear *grey* (under Storage&Snapshots/Disks) 2. then "secure erase" appeared under Actions menu. At the end of the day, disks are still disks, regardless of RAID or not, so i'm note sure why they would hide the option in a RAID array fashion, but allow you to do this only in single disk.
TS-451+

DIY_glenn
Getting the hang of things
Posts: 50
Joined: Mon Aug 24, 2015 4:11 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by DIY_glenn » Wed Jan 16, 2019 4:23 pm

I have the same problem.
I have a functional RAID + a single drive I'd like to erase. The secure erase option is not listed.

The drive is not part of a RAID or includes a Volume, so I tried creating a static volume, but no difference.

The drive has a S.M.A.R.T error, and I'm going to send it to Seagate, but I'd like to erase it first.

Update:
Inserted another drive which is "OK" and listed as free. It can be secure erased.

Probably a limitation, "Good" drives only.

DIY_glenn
Getting the hang of things
Posts: 50
Joined: Mon Aug 24, 2015 4:11 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by DIY_glenn » Wed Jan 16, 2019 4:38 pm

Found a workaround for my problem.

I could only choose "Secure Erase" from a healthy drive, but when started I could choose which drives to erase, and I could pick the drive with the error :lol:
qn01.png
I opted to secure erase both anyways, they were part of an earlier RAID1.
qn02.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Thisisnotmyname
Easy as a breeze
Posts: 353
Joined: Mon Nov 19, 2018 1:21 am

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by Thisisnotmyname » Wed Jan 16, 2019 9:08 pm

Another option would be to SSH into the NAS and then use the shred utility.

Or just set up your array with encryption to begin with and then who cares if you return a drive with data on it.

alokeprasad
Easy as a breeze
Posts: 344
Joined: Tue Aug 25, 2015 7:06 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by alokeprasad » Wed Jan 16, 2019 9:13 pm

How do I remove 1 HDD from a RAID6 from the QTS UI? I need to exchange it with the seller. I understand that this will degrade my RAID, but I have the replacement HDD handy.

I was advised to hot-pull it.

I would rather remove it within QTS if it allows me to secure-erase it in QTS. Otherwise I'll have to attach the pulled drive to a PC and erase it there. I bit of a hassle.
NAS: TS-453Be
RAM:Crucial 8GB Kit (2 x 4GB) DDR3L-1600 SODIMM CT2KIT51264BF160B
QTS: 4.3.6.0805 build 20181228
HDD's: RAID 6: Four 8TB WD Red (WD80EFAX)
USB HDD: One 8 TB WD Mybook (WDBBGB0080HBK-NESN)
Switch: Netgear GS108

Thisisnotmyname
Easy as a breeze
Posts: 353
Joined: Mon Nov 19, 2018 1:21 am

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by Thisisnotmyname » Wed Jan 16, 2019 9:23 pm

alokeprasad wrote:
Wed Jan 16, 2019 9:13 pm
How do I remove 1 HDD from a RAID6 from the QTS UI? I need to exchange it with the seller. I understand that this will degrade my RAID, but I have the replacement HDD handy.

I was advised to hot-pull it.

I would rather remove it within QTS if it allows me to secure-erase it in QTS. Otherwise I'll have to attach the pulled drive to a PC and erase it there. I bit of a hassle.
there's no way to take it out of the array in QTS. I suppose you could use mdadm to remove the drive from the array and then shred it but that seems like a big hassle too. I'd just hot swap it then put it in a USB dock to shred if you still want to do that.

Since multiple people are asking about shredding prior to drive returns just another plug for encrypting your data. At that point there's no need to shred anything (which depending on how the drive failed you may not be able to do after the failure anyway) as the third party won't be able to access any of your data in clear form.

I'll also add that with one disk out of an array someone would have to be quite dedicated to view any meaningful amount of your data. In an an eight disk RAID6 array they'll only have 1/6 of your data. Small files may be fully intact but most will only be a portion of a file and depending on the content may be completely unusable in that state.

alokeprasad
Easy as a breeze
Posts: 344
Joined: Tue Aug 25, 2015 7:06 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by alokeprasad » Wed Jan 16, 2019 9:45 pm

TECH1982 wrote:
Mon Aug 13, 2018 10:20 am
Toxic17 wrote:The option is only available when disks are not raided or in a Volume.

Select a single disk, then go to Action, and erase disk option is there. When Disks are raided, the Action heading of "Secure Erase" is hidden.

Actually, your dead right on this one :)

I had to first 1. remove these disks from RAID so they appear *grey* (under Storage&Snapshots/Disks) 2. then "secure erase" appeared under Actions menu. At the end of the day, disks are still disks, regardless of RAID or not, so i'm note sure why they would hide the option in a RAID array fashion, but allow you to do this only in single disk.
I'm going by those lines in the above post.
It sounds like Tech1982 did that in QTS GUI. Maybe that's an incorrect interp.
NAS: TS-453Be
RAM:Crucial 8GB Kit (2 x 4GB) DDR3L-1600 SODIMM CT2KIT51264BF160B
QTS: 4.3.6.0805 build 20181228
HDD's: RAID 6: Four 8TB WD Red (WD80EFAX)
USB HDD: One 8 TB WD Mybook (WDBBGB0080HBK-NESN)
Switch: Netgear GS108

DIY_glenn
Getting the hang of things
Posts: 50
Joined: Mon Aug 24, 2015 4:11 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by DIY_glenn » Thu Jan 17, 2019 8:11 pm

Thisisnotmyname wrote:
Wed Jan 16, 2019 9:08 pm
Another option would be to SSH into the NAS and then use the shred utility.

Or just set up your array with encryption to begin with and then who cares if you return a drive with data on it.
I believe that is only an option with the built-in "admin" account. I've disabled that account.

alokeprasad
Easy as a breeze
Posts: 344
Joined: Tue Aug 25, 2015 7:06 pm

Re: Secure erase in QTS 4.3.4 missing

Post by alokeprasad » Thu Jan 17, 2019 8:16 pm

Guys,

"1. remove these disks from RAID so they appear *grey* (under Storage&Snapshots/Disks) 2. then "secure erase" appeared under Actions menu."

How did you remove a HDD from a RAID group and still have it installed inside the NAS?
NAS: TS-453Be
RAM:Crucial 8GB Kit (2 x 4GB) DDR3L-1600 SODIMM CT2KIT51264BF160B
QTS: 4.3.6.0805 build 20181228
HDD's: RAID 6: Four 8TB WD Red (WD80EFAX)
USB HDD: One 8 TB WD Mybook (WDBBGB0080HBK-NESN)
Switch: Netgear GS108

Post Reply

Return to “System & Disk Volume Management”